Bu yazının içinde neler var?
Fizik, elektrik ve kimya alanında buluşlara imza atan Alessandro Volta, bilimin insanlarda merak uyandıran yönünü göstermiştir. Napolyon tarafından özel şeref ile ödüllendirilen Volta, birçok elektrikli cihaz icadı ile ismini bilim dünyasına altın harflerle yazdırmıştır.
Elektriğin keşfi her zaman ilgi çekici olmuştur. Nikola Tesla gibi elektrik alanına ilgi duyan mucitlerin bilime katkıları, birçok icadın önünün açılmasına vesile olmuştur. Alessandro Volta da içindeki mucite kulak vermiş ve bilim insanı olma hedefinin peşinden gitmiştir.
İnsanlık tarihine damga vuran Alessandro Volta’nın hayatı ve buluşları hakkında merak edilenlere dair hazırladığımız içeriğimizi okuyarak bilim dünyasına keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.
Alessandro Volta'nın Hayatı
1745'te İtalya'nın Como şehrinde doğan Volta, tarihin aydınlanmasını sağlayan önemli bir bilim insanıdır. Volta asil bir aileye sahip olmasına rağmen, babasının borçları nedeniyle maddi sıkıntılar yaşamıştır. Zorlu günler devam etse de annesi ve babası, oğullarının okuyup seçkin bir konuma gelmesini istemiştir. Ailesi, Volta’nın eğitimini devam ettirebilmesi için yakın çevreden borç almak zorunda kalmıştır.
İnatçı ve azimli olan küçük Alessandro'nun elektrik alanına olan ilgisi oldukça fazladır. Alessandro Volta’nın ufak yaşlardan itibaren yaptığı çalışmaların sonuçlarını gözlemleyerek yeni keşiflere doğru ilerleme isteği ağır basmıştır.
Çalışkan ve zeki bir çocuk olan Volta, 7 yaşındayken babasını yitirmiştir. Eski dönemden kalan borçlardan kaynaklanan sıkıntıların yine devam etmesi üzerine Volta, rahip yetiştiren ve ücretsiz olan Cizvit Yatılı Okulu’na yerleştirilmiştir. Buradaki eğitimi anlamsız bulan küçük Alessandro, başka bir okula gitmek istemiştir.
Başarılı Mucit Alessandro Volta Nereden Mezun Oldu?
Çocuk yaşlarda olmasına rağmen bilimle uğraşmayı seven Volta istediği okul olan Benzi Ruhban Okulu'na kaydolmuştur. Alessandro Volta, bu okulda 18 yaşına kadar eğitimine devam etmiştir. İdealleri olan bilimle ilgilenmeyi araştırmayı seven ve bilim insanı olma arzusundan vazgeçmeyen İtalyan fizikçi, Benzi Ruhban Okulu’nu 18 yaşından sonra terk ederek eğitimini yarıda bırakmıştır.
Hayallerinin peşinden koşmayı seçen Alessandro Volta, okul hayatını bıraktıktan sonra arkadaşı Givlio Cesare Gattoni’nin evinde çalışmalara başlamıştır. Fizikçi olan Gattoni, evinde bir fizik laboratuvarı kurmuştur.
Volta, kendi gibi fizik çalışmaları yürüten arkadaşının evindeki fizik laboratuvarı sayesinde deneylere başlama fırsatı bulmuştur. Bir taraftan merak ettiği konuları araştırırken, bir yandan da diğer bilim insanlarıyla posta yardımıyla iletişim kurmayı sürdürmüştür. Böylelikle sağladığı bilgi alışverişiyle, bakış açısını ve fizik bilgilerini genişletmeye başlamıştır.
Alexandra Volta'nın İlk İcadı Nedir?
Tarihler 1774'ü gösterdiğinde Alessandro Volta, kararlı bir şekilde yürüttüğü çalışmalarının mükâfatını almaya başlamıştır. 1774'te Como Kraliyet Okulu’na atanan Volta, burada fizik dersleri vermiştir. 1 yıl içerisinde kendini hızla geliştiren bilim insanı hem dersler vermiş hem de çalışmalarına devam etmiştir. Profesör, gece gündüz demeden laboratuvarda elektrokimya ve elektromanyetizma alanında deneyler yapmayı sürdürmüştür.
Alessandro Volta ilk olarak elektroforu (jeneratör) icat etmiştir. Fakat bu buluşa benzeyen bir icat İsveçli bilim insanı Johan Wilcke tarafından yayınlanmıştır. Buna rağmen Volta'nın statik elektrik üreten icadı (jeneratör) geniş çevrelerde yankı uyandırmıştır. İlk buluşuyla kendine daha çok inanmaya başlayan profesör, yeni çalışmalar yapmaya devam etmiştir.
Alessandro Volta’nın Aile Hayatı ve İlk Pil İcadı
Alessandro Volta, 1794 tarihinde Como’lu Teresa Peregrini ile evlenerek bir aile ortamı kurmuştur. Aristokrat bir kadın olan Peregrini'den 3 tane çocuğu olan bilim insanı, fizikle ilgili konuları çocuklarına da aşılamak istemiş ve onları vakit buldukça laboratuvara götürmüş, bilim alanı için genç yaşta yaptığı çalışmaları anlatmıştır.
Alessandro Volta, aile hayatını mutluluk içerisinde yaşarken, aynı zamanda gözlemler yapmaya devam etmiştir. Bu süreçte Volta, önceki yıllara ait araştırma sonuçlarını not aldığı defterine bakarak hata yapma oranını azaltmıştır.
Kendini geliştirmeye devam eden fizikçi, çıkardığı notlar neticesinde bir buluşa daha imza atmıştır. 1801'de ilk pil icadını yapan Alessandro Volta, bu gelişmeyi basın aracılığıyla dünyaya duyurmuştur. Ünlü fizikçi, ilk pil keşfinin duyulmasına yardımcı oldukları için Abraham Bennet, Tiberius Cavallo ve William Nicholsan'a para ödemiştir.
Adını geniş çevrelerce tanıtmayı başaran Volta icadını, 1801’de Paris Institut de France’da Napolyon’a sunmuştur. Pil icadıyla Napolyon’un da beğenisini kazanmıştır. Fransızların ünlü lideri, Alessandro Volta’yı ödül takdim ederek kont ilan etmiştir.
Volta Pili Nedir?
Günümüzde kullanılan pillerden farklı olan Volta pili, çinko ve bakır disk çiftlerinin üst üste dizilmesiyle oluşuyordu. Çift olarak ayrılan diskler arasında ise tuzlu suda bekletilmiş kartonlar veya bezler vardı. Alessandra Volta'nın icadı olan volta pili, devreye sürekli bir elektrik akımı sağladığı için batarya olarak kullanılıyordu. Bilim insanı Volta’nın keşfettiği pilin önemli avantajlarından biri de kullanılmadığı zamanlarda oldukça az miktarda şarj kaybetmesiydi.
Alessandro Volta, en iyi sonuca ulaşana dek, yılmadan çalışmıştır. Ünlü fizikçi, icat ettiği pilin yapısında, çinkonun ve gümüşün kullanılması ile en doğru sonuca ulaştığını anlamıştır. Volta pilinin bulunması, bilim dünyasında birtakım keşiflerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunlardan başlıcaları;
- İngiliz kimyager Humphry Davy, elementlerin saf halinin nasıl elde edildiğini bulmuştur.
- Yine bir İngiliz kimyager olan William Nicholson, volta pilini kullanarak elektrik akımının yarattığı kimyasal ayrışma denilen suyun elektrolizini bulmuştur.
- Andrew Crosse ve Humphry Davy de Volta’nın icadını geliştirerek yüksek gerilimlerin seviyesini artırmayı başarmıştır.
- John Frederick Daniell gibi bilim dünyasına damga vuran isimler, Alessandro Volta'nın pil icadını ileriye taşımışlardır. Böylelikle pilin günümüzdeki haline kavuşması gerçekleşmiştir.
Luigi Galvani ve Volta Arasındaki İlişki
Elektriğin tarihi süreci içerisinde birçok bilim insanı heyecan verici çalışmalara imza atmıştır. Elektriğe olan merak, Luigi Galvani ve Alessandro Volta ikilisini de sarmaya başlamıştır. Elektriği anlama çabası, 18. yüzyılda yaşamış olan iki isim tarafından önemli icatların ortaya çıkmasını sağlamıştır. İtalyan bilim insanları Luigi Galvani ve Alessandro Volta, uzun araştırmalar ve deneyler sonucunda elektriğin çalışma prensibini bulmayı başarmıştır. Bu sayede iki bilim insanı, pilin icat edilmesine katkı sağlamıştır.
Luigi Galvani, Bologna Üniversitesi'nde aldığı tıp eğitiminden sonra, anatomi profesörlüğü yapmaya başlamıştır. Elektriğin kimyasal yollardan da oluşabileceğini fark eden Galvani, fizik dünyasına adım atarak yeni keşiflere doğru yol almıştır.
Galvani’yi elektrik alanına iten durum ise felçli birinin kaslarına uygulanan elektriğin uyarıcı etki yaratarak bir hareketlilik ortaya çıkarmasıdır. Luigi Galvani, insan vücudunda oluşan bu tepkimenin hayvan elektriği ile ilgili olduğunu düşünmüştür. Ölü bir kurbağa ile deney yapma fikriyle, farklı türden iki metali kurbağanın bacaklarına dokundurmuştur. Böylece bacaklarda oluşan refleks hareketinden yola çıkarak Hayvansal Elektrik teorisini üretmiştir. Luigi Galvani, gözlemlerine dayanarak canlılarda bir iç elektriğin olduğu kanısına varmıştır.
Alessandro Volta ise Galvani’nin teorisinin aksine, kurbağanın bacağındaki refleksin dış ortamda yapay olarak elde edilen elektriğin oluşturduğunu öngörmüştür. Galvani gibi delil ortaya çıkarma çabasında olan Volta’nın aklına, değişik türdeki metalleri diline değdirme düşüncesi gelmiştir.
Çinkoyu ve bakırı aynı zamanda diline dokunduran Volta, elektrik çarpması hissini almıştır. Sonuç olarak Volta, bu meşhur deneyi sayesinde elektrik kaynağının dış etkenden kaynaklandığını keşfetmiştir. Böylelikle Alessandro Volta, Luigi Galvani’nin hayvan elektriği tezinin de katkılarıyla ilk pili icat etmiştir.
Volta pilin mucidi Alessandro Volta, elektriğin kimyasal şekilde üretebileceğini ispatlayarak elektriğin canlıların yardımıyla oluştuğu şeklindeki bilgileri çürütmüştür. Volta pili bilim dünyasına damga vurarak elektrokimya alanında yeniliklerin artmasına imkân yaratmıştır.
Pil Nasıl Çalışır?
Pil, kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülerek depolama yaptığı bir aygıttır. Şarjsız sistemde olan piller primer yapıda olurken, uzun süreli enerji aktarımı sağlayan ve şarj edilebilen piller sekonder yapıya sahiptir. Şarj gerektirmeyen yani tek kullanımlık pil çeşitleri el feneri, oyuncak, radyo gibi ürünlerde kullanılır. Fakat enerji tüketim miktarı yüksek olan cihazlarda genellikle şarj olabilen piller tercih edilir.
Pil, çeşitlerine göre farklı parçalara sahiptir. Pilin çalışma şekli elektron çekimi ve elektrotlar kavramları bilindiğinde daha iyi anlaşılır. Pildeki güç ünitesi hücre olarak adlandırılır. Üç temel elemandan meydana gelen hücrede, elektrolit ve iki elektrot yer alır. Hücredeki bu üç ana unsurun plastik ya da metal kılıflar içine konulması da güvenlik önlemi açısından gereklidir.
İki elektrik terminali ise artı ve eksi ile işaretlenir. Bu işaretler içeride bulunan elektrotlara bağlıdır. Pilde bulunan iki tane elektrot devreye bağlandığında elektrolite sinyaller ulaşmaya başlar. İyonların elektrolit ile kimyasal tepkimeye girmesi sonucunda elektrolit adlı kimyasalın sıfırlanır ve pil bitmiş olur.
Pilin tarihi Luigi Galvani’ye kadar dayanırken, Alessandro Volta tarafından günümüzdeki pilin temelleri atılmıştır. Ayrıca Thomas Edison, çalışmalarının neticesinde demir-nikel pili keşfettiğini ilan etmiştir. Günümüzde en çok kullanılan pil çeşidi ise 1912'de Gilbert Newton Lewis tarafından üretilen lityum-iyon pillerdir.
Alessandro Volta’nın Diğer İcatları
Bilim dünyasında tanınmış ve başarılara imza atmış bilim insanları ile iletişim kurma fikri, Volta’nın 1777'de İsviçre'ye gitmesini sağlamıştır. Kıymetli arkadaşlar edinen Volta, kendisi gibi araştırmayı seven Horace Bénédict de Saussure ile tanışmıştır. Ünlü bir jeolog olan H.B. ve Saussure ile yakın bir dostluk kurmuştur.
İsviçre gezisinden sonra laboratuvarına dönerek çalışmalara başlayan Alessandro Volta, kitap okumayı ihmal etmemiştir. Benjamin Franklin'in fizik alanında hazırladığı Yanabilen Hava eseri, Volta’yı oldukça etkilemiştir. Fizik dalındaki tecrübelerine bir de kimyayı ekleyen bilim insanı, gazların kimyası ile ilgili araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Edindiği tecrübeler sonucunda 1776 tarihinde metan gazını keşfeden Alessandro Volta, artık dünyaya duyurduğu adını yüksek yerlere ulaştırmayı başarmıştır. Keşiflerine yenisini ekleyen Volta, 1779 yılında Pavia Üniversitesi'ne deneysel fizik profesörü olarak tayin edilmiştir. Fizik alanındaki çalışmalarını, buradayken 40 yıl boyunca sürdürmüştür.
Ünlü fizikçi, metan keşfinden sonra 1776'nın Kasım ayında Maggiore Nehri'nde metanın yer aldığını fark etmiştir. Profesör Volta, kapasitörler üzerinde de araştırmalar yapmıştır. Elektrik yükü için depolama alanı oluşturan kapasitörü, Pieter Van Musschenbroek icat etmiştir. Volta ise 1775 tarihinde kapasitörü geliştirerek yayılmasını sağlamıştır.
Volt Nasıl Hesaplanır?
Volt, gerilim ölçmede kullanılan birimdir. Sembolü V olan gerilim (volt) teknik anlamda, elektrik devresindeki enerjinin iki nokta arasında yer alan potansiyel enerji farkının ölçüldüğü birimdir. Elektrik veya devre üzerinden geçen gerilim miktarını öğrenmek için volt kullanılır. Böylelikle farklı alanlarda gerek duyulan elektrik gücünün gerilim ihtiyacı anlaşılabilir.
Volt hesaplaması yapabilmek için Ohm yasasını bilmek gerekir. Elektrikle ilgili yapılan hesaplamalarda sıkça kullanılan Ohm kanunu gerilim, iletken direnci ve akım arasındaki ilişkiyi belirtir. Bilgisayar, elektronik ve elektrik devre analizlerinde Ohm kanununa başvurulur. Voltmetre yani volt (V) hesaplamasında kullanılacak formül şu şekildedir;
V= I x R
V (Volt: Gerilim) = I (Amper: Akım) x R (Ohm: Direnç)
Bu formül sonucunda, istenen volt ölçüsü için değerlendirilme yapılır.
Volt ölçümü ise multimetre veya voltmetre ile yapılabilir. Gerilim kademesiyle beraber devreye uygulanan paralel bağlama sistemi, işlemin gerçekleşmesine yardımcı olur. Volt ölçme cihazları sayesinde farklı türdeki alanların gerilim şiddeti kolaylıkla ölçülebilmektedir.
Günlük hayatta karşımıza çıkan veya kullandığımız her cihazda Alessandro Volta'nın hatırası var. Pilin mucidi hakkında hangi bilgi en çok ilginizi çekti? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın. Pilin nasıl icat edildiğini çevrenizin de öğrenmesini istiyorsanız, blog içeriğimizi sosyal medya platformlarında paylaşabilirsiniz!
Yorum Yap