Volt Nedir? Volt Neyin Birimidir?

volt nedir
Sözlük

Volt Nedir? Volt Neyin Birimidir?

26 Kasım 2023 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan bir ölçü birimi olan Volt, elektrikle ilgili bir alanda çalışmayan kişiler tarafından genellikle anlamı ve özellikleri bilinmeden kullanılır. 

Eğer siz de daha önce defalarca Volt kelimesini günlük işlerinizde kullandıysanız ancak neye karşılık geldiğini tam olarak bilmiyorsanız içeriğimizdeki bilgilerle bu önemli birimi daha yakından tanıyabilirsiniz. 

Elektrik alanındaki en önemli birimlerden bir tanesi olan Volt, potansiyel farkın birimi yani gerilim ölçüsüdür. Elektromotor kuvvet birimi de Volt olarak geçer. 1 ohm’luk bir direncin üzerinden, 1 amperlik elektrik akımı geçtiği zaman, işte bu direncin iki ucunun arasında gerilim Volt olarak tarif edilir. Yani 1 Volt'un büyüklüğü, telden 1 Amperlik akım geçtiğinde ve 1 Watt büyüklüğünde güç harcandığında, telin üzerindeki iki nokta arasında bulunan potansiyel fark olarak da açıklanabilir. Elektrik devresindeki elektriksel güç kaynağından, örneğin bir priz ya da bir pilden, bir elektrik devresindeki diğer tüm bileşenlere akan elektrik akımının miktarının ölçülmesi amacıyla kullanılır. 

 

Volt İsmini Nereden Alır?

Volt, ismini elektriğin ve gücün öncüsü olarak kabul edilen, pil buluşunun sahibi ve metan gazını keşfeden kişi olarak da bilinen İtalyan bilim insanı Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta’dan alır. 

Kapasitans konusu üzerine de çalışmalar yapmış olan, kısaltılmış adıyla Alessandro Volta, elektrik potansiyelini ve yükü ayrı ayrı incelemiştir. Bu incelemelerinin sonucunda birbirleriyle bağlantılarının olduğunu keşfetmiştir. Volta’nın bu keşfinden ilham alan ürünler halen günlük hayatta birçok alanda kullanılmaya devam eder ve yeni nesil teknolojik gelişmelerin de temelini oluşturur.

Alessandro Volta’nın keşfindeki kapasitans yasası olarak da adlandırılan yasa nedeniyle elektrik potansiyelinin birimi, Volt adını almıştır. İlk olarak 1881 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti, elektromotif kuvvet birimi olan Volt'u, Alessandro Volta’nın adına ithafen bu isimle kabul etmiş ve kullanmaya başlamıştır.

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta

 

Volt Formülü Nedir?

Volt için basit bir formül vardır. Formülü kullanabilmek için öncelikle Ohm yasasını iyi bilmek gerekir. Formülün karşılığı olan ve Ohm Yasası olarak da bilinen bu yasa V = I x R şeklinde ifade edilir. V voltaj yani Volt olurken I akım yani Amper, R de direnç yani Ohm olur. 

Formülü kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:

Voltaj = Akım x Direnç

Volt = Amper x Ohm

 

Volt Nasıl Hesaplanır?

Voltun ne olduğu, neye karşılık gelen bir birim olduğu anlaşıldıktan sonra voltaj hesaplaması yaparken V = I x R formülü kullanılarak volt hesaplanabilir.

Örneğin; bir devrenin direnci 10 Ohm olduğunda ve geçen akım da 2 Amper olduğunda 10 Ohm ile 2 Amper'in çarpımı sonucu çıkan karşılık voltaj 20 Volt ya da 20 V şeklinde ifade edilir. 

İlginizi Çekebilir

Ohm Nedir? Neyin Birimidir?

 

Volt Nasıl Ölçülür?

voltmetre nedirVoltmetre kullanılarak Volt ölçümü yapılabilir.

Elektrik devresindeki voltajı ölçmek üzere kullanılan ölçü aletine voltmetre ismi verilir.

Dijital ya da analog olarak çeşitleri bulunan voltmetreler, devredeki voltajın DC yani doğru akım ya da AC yani alternatif akım şeklinde olmasına göre farklı biçimlerde kullanılabilir. 

 

Volt Çarpanları & Türleri 

Volt çarpanları, alt katlar ve katlar olmak üzere ikiye ayrılır. Alt katlar; desivolt, santivolt, milivolt, mikrovolt, nanovolt, pikovolt, femtovolt, attovolt, zeptovolt, yoktovolt, rontovolt ve quectovolt şeklindedir.

Katlar ise dekavolt, hetovolt, kilovolt, megavolt, gigavolt, teravolt, petavolt, egzavolt, zettavolt, yottavolt, ronnavolt ve quettavolt şeklindedir. En bilinenlerden olan megavolt’un sembolü MV, değeri ise 106 V’dir. Kilovoltun ise sembolü kV, değeri 103 V olarak geçer. 

Siz de elektrik için en önemli kavramlardan bir tanesi olan volt hakkındaki bu yazıyı beğendiyseniz yorum yapabilir, daha çok kişiye ulaşması ve çevrenizdekilerin de bilgilenmesi adına paylaşabilirsiniz. 


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.