İş Yerleri için Elektrik Tasarrufu Önerileri

iş yerleri için elektrik tasarruf önerileri
Sürdürülebilirlik

İş Yerleri için Elektrik Tasarrufu Önerileri

25 Aralık 2022 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Çok sayıda insanın bir araya gelerek günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde yüksek miktarlarda elektrik tüketimi yapılır. Ofis tipi işyerlerinde bilgisayar, yazıcı, kahve makinesi, klima kullanımı ve aydınlatma gibi sebeplerle yoğun miktarda elektrik tüketimi gerçekleşir.  

Sanayilerde yer alan iş yerlerinde ise bunlara ek olarak kullanılan güçlü makineler nedeniyle çok daha fazla elektrik harcanır. Her koşulda elektrik tüketimini azaltmak ve tasarruf etmek mümkündür.

İş yerlerinizde hem işverenler hem de çalışanlar tarafından kolaylıkla uygulanabilecek elektrik tasarrufu yöntemlerini yazımızda bulabilirsiniz.


 

Ofislerde Enerji Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 6 Yöntem

Ofislerde gereksiz elektrik tüketimine yol açmakla birlikte tasarruf planlaması yapmanın da oldukça pratik olduğu bazı cihazlar ve kullanım biçimleri söz konusudur. Aydınlatmadan ısıtmaya, mutfaklardaki elektrikli aletlerden kullanılan bilgisayarların türüne kadar dikkat edebileceğiniz önemli ve etkili ofis unsurları bulunur.

En pratik ve hızlı tasarruf sağlayacak 6 yöntemi aşağıda görebilirsiniz: 

  • Kullanılmayan Aydınlatma Araçlarını ve Klimaları Kapatın

Kullanılmayan Aydınlatma Araçlarını ve Klimaları KapatmakMesai bitiminde iş yerinden ayrılırken kendi çalışma alanınızda bulunan ve uzun süre kullanılmayacak olan aydınlatma araçlarını ve klimaları kapatarak elektrik tasarrufuna katkıda bulunabilirsiniz. Bunu bir alışkanlık haline getirmek için çeşitli uygulamalar yapabilirsiniz. 

Örneğin, ofisin elektrik giderleri hesaplanarak yapılan tasarruf miktarı ile ofisteki herkesi mutlu edecek yeni ürünler alınabilir veya birlikte seçilen bir yere bağış yapılabilir.

Harekete, zamana veya gün ışığına göre otomatik olarak devreye giren ve çalışmayı durduran aydınlatma unsurlarını tercih ederek elektrik tasarrufunu şansa bırakmayabilisiniz.

Bunlara ek olarak, doğal ışık kaynaklarından ne kadar fazla yararlanırsanız yapay aydınlatmaya o kadar az ihtiyaç duyacağınızı da aklınızda bulundurmanız yararlı olur.

Ofis seçimi yaparken bol ışık alan ve pencere açıklıkları küçük ya da yetersiz sayıda olmayan seçeneklere yönelebilirsiniz. Ofis mobilyalarının, doğal ışığı kapatmayacak şekilde konumlandırmaya da özen göstererek elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

  • Ofisi Gereğinden Fazla Isıtmayın ve Soğutmayın

ofislerde termostat kullanımıİş yerlerinin gereğinden fazla ısıtılması ya da soğutulması hem çalışanların verimliliğini düşürmeye hem de gereğinden fazla enerji tüketimine yol açar. 

Çalışma ortamlarındaki sıcaklık 22 °C seviyesine sabitlendiğinde ofis işleri için ideal sıcaklık elde edilir.

İdeal sıcaklığı elde edebilmek için termostat kullanımına yönelebilirsiniz. Ancak camları açmak istediğinizde termostat ayarını düşürmeniz, elektrik tasarrufu bakımından önemlidir. 

Ayrıca, ısınma ve soğuma konusunda optimum verimliliği sağlamak için binaların ısı yalıtımının yapılmış olması gerekir.

Eğer bina veya ofis sahibiyseniz ısı yalıtımı konusuna aciliyet vererek önemli bir aşamayı tamamlayabilirsiniz.

 

  • Enerji Tasarruflu Ampuller Kullanın

Ofislerde kullanılan ampullerin çeşitlerini kontrol etmekle aydınlatmadan tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Ofiste, eski tip akkor ampul kullanımını bırakmış ancak floresandan LED kullanımına geçmemiş olabilirsiniz.

Ofisteki bütün ampullerin LED olması, elektrik tasarrufu yapmanız konusunda oldukça etkilidir. Floresanlar ile kıyaslandığında, LED ışıkların verimlilik bakımından %80 oranında öne geçtiği bilinir.

Ofislerde Enerji Tasarruflu Ampuller

  • Masaüstü Bilgisayarlar Yerine Dizüstü Bilgisayarlar Kullanın

Dizüstü bilgisayarlar ile kıyaslandığında daha fazla enerji tükettiği tespit edilen masaüstü bilgisayarları değiştirmeniz  oldukça etkili olacaktır. İşe koyulurken öncelikli olarak en eski modelleri tespit etmeniz ve onları yenilemeniz gerekebilir.

Bilgisayarların hangisinin ne kadar enerji tükettiğini ölçerek de hareket edebilirsiniz. Bunun için prize takılan oldukça basit bir aparat ile cep telefonu üzerinden ölçüm yapabilir ya da bir elektrik tüketimi hesaplama aracı kullanarak cihazların ne kadar elektrik tüketiminde bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

ofislerde laptop kullanmak

  • Ofis Mutfağındaki Cihazları Enerji Sınıflarına Göre Yenileyin

Ofislerde mutfak kullanımında dikkat edilebilecek bazı önemli noktalar bulunur.

Örneğin, sürekli bekleme modunda tutulan su ısıtıcıları ve kahve makineleri gereksiz enerji tüketimine sebep olabilir. Kullanılmayan bu gibi küçük aletleri kapatmanız ofis mutfağında yapacağınız elektrik tasarrufunun ilk adımı olabilir.

Ayrıca, bulaşık makinesi, buzdolabı ve mikrodalga fırın da kullanılıyorsa ürünlerin enerji etiketlerine bakmanız, mümkünse daha yüksek enerji sınıfına sahip yeni modellerle değiştirmeniz de yararlı olur.

Enerji etiketi okuryazarlığı için güncel enerji sınıfları hakkında bilgi veren bu içeriğimizi okuyabilir, en verimli sınıf olan A’dan başlayarak bütün enerji sınıflarını inceleyebilirsiniz. 

Ofis Mutfağındaki Cihazları Enerji Sınıflarına Göre Yenilemek

  • Cihazların Bakımını İhmal Etmeyin

Ofislerde kullanılan elektronik aletlerin düzgün çalıştığından emin olmak, gerekli bakımları düzenli bir şekilde yaptırmak elektrik tasarrufu konusunda yardımcı olur. Cihazlardan maksimum verimlilik alındığı takdirde enerji daha tasarruflu tüketilir.

 

Sanayilerde Elektrik Tasarrufu Yapmanız İçin 5 Kritik Adım

Birer üretim merkezi olan sanayilerde oldukça güçlü cihazların kullanılması gerektiğinden elektrik tüketimi de bu doğrultuda yüksek olur.

Sanayilerde Elektrik Tasarrufu Yapmak

Ancak, aşağıda verilen 5 adımı izleyerek sanayide elektrik tasarrufu yapabilirsiniz:

  • Doğru Motor Seçimi Yapın

Sanayilerde elektrik motorları sıklıkla kullanılır. Bu cihazları satın alınırken daha az enerji harcayan modellere yönelmek sanayilerde elektrik tasarrufunun ilk adımı olabilir. Seçeceğiniz motorun kapasitesi de kullanım amacına uygun olmalı, gereğinden fazla kapasiteye sahip olmamalıdır.

Motoru, yapacağınız işe en uygun olacak şekilde seçebilmeniz için işletme gerilimi, işletme frekansı, motor hızı, yük büyüklükleri ve cihazın kullanılacağı ortamın sıcaklığı gibi parametreleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Atık Isıyı Geri Dönüştürün

Sanayilerde üretim yapılırken açığa çıkan ısının atmosfere salınımına engel olarak üretim merkezi içinde yeniden değerlendirmeniz fayda sağlayacaktır. Bunun için kojenerasyon ve trijenerasyon yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Kojenerasyon, ısı ve güç sisteminin; trijenerasyon ise soğutmanın, ısıtmanın ve güç sisteminin bir arada kullanılarak buhar vb. atık ısı kaynaklarının yeniden değerlendirilmesi anlamına gelir.

  • Üç Zamanlı Elektrik Tarifesine Geçin

Tek zamanlı elektrik tarifesi yerine, günü üçe bölen ve 22:00 ila 06:00 saatleri arasında birim enerji başına en düşük ücretlendirmenin yapıldığı üç zamanlı elektrik tarifesine geçerek elektrik harcamalarından tasarruf edebilirsiniz. Bu tarife sayesinde gündüze kıyasla daha ekonomik bir birim fiyatı ödeyebilirsiniz.

Elektrik tarifeleri ve elektrik faturanızdaki terimlerin açıklamaları hakkında detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Cihazların Bakımı Yapın

Sanayilerde kullanılan elektronik cihazların bakımının düzenli bir şekilde yapılması elektrik tasarrufu yapmak konusunda önemli bir adımdır.

Kullanıma bağlı olarak zaman içinde daha verimsiz hale gelen ekipmanlar, en verimli hallerine kıyasla daha fazla elektrik tüketir. Bunun önüne geçmek için aletlere düzenli olarak gerekli bakımın yapıldığından emin olmanız önem teşkil eder.

  • Güneş Enerjisinden Yararlanın

Güneş enerjisi panelleri kurulumu, elektrik giderlerinizi çok büyük miktarda azaltabilir, hatta sıfırlayabilir. Kurulum masraflarını, zaman içinde çıkaran güneş panelleri hem temiz bir alternatif olarak hem de ekonomik sürdürülebilirlik açısından etkili bir seçenek olarak karşınıza çıkar.


 


Bu yazıdan sonra uygulamayı düşündüğünüz elektrik tasarrufu yöntemleri varsa aşağıda yer alan yorum bölümünde buluşalım! 

Yalnızca iş yerlerinde değil, evlerde de tasarruf yapmayı önemsiyorsanız evlerde elektrik tasarrufu önerileri konulu içeriğimi de okumanızı tavsiye ederiz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.