Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır? Evlerde Enerji Tasarrufu Önerileri

enerji tasarrufu
Sürdürülebilirlik

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır? Evlerde Enerji Tasarrufu Önerileri

01 Ağustos 2022 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Ekonomik koşullar ve çevresel değişimler,  günümüzde enerji tasarrufu yapmayı zorunlu kılmaktadır. Yarınlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve ekonomik olarak da tasarruf sağlamak için alınabilecek çok sayıda önlem bulunmaktadır.

Bu yazımızda, evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz basit yöntemleri sizlerle paylaşacağız.

Hazırsanız, evinizde kolayca enerji tasarrufu sağlayabileceğiniz ilk önerimizle başlıyoruz.


 

1. Aydınlatmada LED Ampuller Tercih Edebilirsiniz

elektrik tasarrufu icin led ampuller

Yılların getirdiği alışkanlığın sonucunda ülkemizde halen daha birçok evde akkor ampuller kullanılır.

Oysa bu ampulleri, enerji tasarrufu yüksek türdeşleri ile değiştirerek elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

Akkor ampullerin yerine kompakt floresan ya da LED lamba taktığınızda, %80’e varan oranda aydınlatma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

Kompakt floresan ve LED ampuller ayrıca daha uzun kullanım ömrüne sahip ürünlerdir. 

Yapısal farklılıklarından kaynaklanan bu avantaj sayesinde yenisine ihtiyaç duyma sıklığınızı bariz oranda azaltabilirsiniz. Böylece maliyet açısından ikincil fayda daha elde edebilirsiniz.

 

2. Elektrikli Eşyalarınızı Satın Alırken Enerji Sınıfına Dikkat Edebilirsiniz

beyaz esyalarda enerji sinifi tasarruf

Özellikle beyaz eşyalar, konutlardaki enerji tüketiminin %50’sini gerçekleştirir. Bu yüzden aydınlatma ile ilgili önlemleri aldıktan sonra mevcut elektrikli eşyalarınızın enerji sınıflarının kontrolüne odaklanabilirsiniz.

Yasal mevzuat gereği üretici firmalar, ürünlerinin ne kadar enerji tükettiklerini A’dan G’ye kadar sınıflandırma mecburiyetindedir. A sınıfı ürünler, enerji tüketimi en düşük olanlardır. “G” harfi ise en yüksek enerji tüketimi seviyesini temsil eder.

Mevcut ürününüzün hangi sınıfa dâhil olduğunu anlamak için ön tarafında bulunan etikete göz atabilirsiniz.

Çizelgenin yan tarafındaki siyah işaret, ürünün hangi sınıfa dâhil olduğunu belirtir. Yeni etiketlerde, çizelgeye ek olarak QR kod aracılığıyla da elektrikli ürünün enerji tüketimi hakkında bilgi edinilebilirsiniz.

 

BONUS: Elektrikli eşyalara yönelik detaylı bilgi edinmek için Enerji Sınıfı Nedir? Enerji Etiketlerinin Anlamı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

3. Beyaz Eşyaları Konumlandırırken Yeterli Boşluk Bırakabilirsiniz

enerji tasarrufu beyaz esya yerlesimi

Beyaz eşyalarınızı uygun şekilde yerleştirdiğinizde enerji tasarrufu sağlayabileceğini biliyor muydunuz?

Başta buzdolapları olmak üzere birçok beyaz eşyanın azami verimlilikte çalışabilmesi için motorlarının yeterli miktarda hava alması gerekir.

Eğer beyaz eşyalar doğru şekilde yerlerine yerleştirilmezlerse, motor blokları fazlasıyla ısınır.

Dolayısıyla enerji tüketimleri artar. Bu durumdan kaçınmak için ürünlerin kullanım kılavuzlarından yardım alabilirsiniz. 

Üretici firmalar, kılavuzlar aracılığıyla beyaz eşyaların nasıl konumlandırılması gerektiği konusunda detaylı bilgi sunar.

 

4. Elektrik Anahtarlarını ve Prizleri Akıllı Ürünlerle Değiştirebilirsiniz

akilli prizler elektrik tasarrufu

Standart tipteki elektrik anahtarları ve prizleri, enerji tüketimini kontrol etmekte yetersiz kalır. Akıllı anahtarlar ve prizler ise hem güvenlik seviyesini artırır hem de tüketimin istenilen seviyede tutulabilmesini mümkün kılar.

Uzaktan erişim özellikleri sayesinde açık unutulan ışıkların ve takılı cihazların enerji çekmesine engel olur. Ekstra enerji tasarrufu elde etmek için akıllı anahtar ve priz kullanımının dışında bir yönteme daha başvurabilirsiniz.

Yani kullanmadığınız zamanlarda şarj aletlerinizi, bilgisayar ve televizyon gibi cihazlarınızın fişlerini prizden çekebilirsiniz. 

Yeni nesil akıllı telefonların şarj cihazları, aslında çok fazla enerji harcamaz ancak birçok evde birden fazla şarj cihazı prizde tutulursa, enerji tüketimi katlanarak artabilir.

 

5. Isı Yalıtımına Yönelik Önlemler Alabilirsiniz

isi yalitimi tasarruf onerileri

Şimdiye kadar sıraladığımız tüm tavsiyeleri uyguladıysanız, daha fazla tasarruf için evinizin ve işyerinizin ısı yalıtımını iyileştirmeye yoğunlaşabilirsiniz. Bu amaçla bazı basit eksikleri gidermeye öncelik verebilirsiniz. Örneğin, kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları izolasyon bandıyla kapatabilirsiniz.

Bir sonraki aşamada, yaşam alanlarınızın sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Klimanızı ya da radyatörlerinizi ortamı ideal sıcaklıkta tutacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 

Oturma odaları için 22 °C, yatak odaları içinse 20 °C sıcaklık ideal kabul edilir. Eğer bu alanlardaki mevcut sıcaklık ideal değerlerin üzerindeyse, gerekli ayarlamaları bir an önce yapmanız gerekir. Böylece her 1 °C’lik azalmayla ortalama %6 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Enerji tüketiminizi daha da azaltmak için evinizin fiziksel yapısında değişikliklere gidebilirsiniz. Isı kaybını engellemek için dış cephe yalıtımı ve çift cam kullanımı kayda değer sonuçlar verir.

Erciyes Üniversitesi’nde Evrim Özrahat ve Sebahattin Ünalan tarafından yapılan çalışmaya göre, standart yerine çift cam taktırarak ısı kaybını yarıya indirebilirsiniz. Dolayısıyla ısınma ihtiyacını karşılamak için ihtiyaç duyulan enerji miktarı da düşer.

Evinizde kullandığınız elektrikli cihazların tüketimlerini hesaplamak ve detaylı bilgiye erişmek için Elektrik Tüketimi Hesaplama aracımızdan yararlanabilirsiniz. 

Tasarruf yöntemleri hakkında en güncel bilgilerden anında haberdar olmak içinse web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı düzenli takip edebilirsiniz. 

Yalnızca evlerde değil, iş yerleri ve sanayi kuruluşlarında da tasarruf yapmak sizin için önemliyse İş Yerleri İçin Elektrik Tasarrufu Önerileri içeriğimi de okumanızı tavsiye ederiz.

 


 

Şimdi sıra sizde!

Yukarıda saydığımız çözüm yollarından en uygulanabilir bulduklarınız hangileri oldu? Sizin uyguladığınız farklı enerji tasarrufu yöntemleri neler? 

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Enerji tasarrufu yapmaya başlamasını istediğiniz kişilerle bu yazımızı paylaşın, sürdürülebilir bir geleceğe ortak olun!

 


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar (1)

A

Ahmet

Akıllı anahtar