Priz Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

priz ve fiş seçimi
Bilgi

Priz Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

31 Mayıs 2024 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Telefon ve tablet şarj ederken, mutfak robotunu kullanırken, elektrik süpürgesini ya da çamaşır makinesini çalıştırmak istediğinizde fişi prize takarak güç almasını sağlamalısınız.

Priz ve fiş seçiminizi kullanım alanının özelliklerini dikkate alarak yapabilirsiniz. Farklı türleri ve işlevleri bulunan ürünleri ihtiyacınıza göre belirleme şansınız vardır.

Yazımızda yer verdiğimiz detaylar sayesinde elektrik güvenliği açısından önem arz eden priz ve fiş seçimi konusunda bulunduğunuz ortamı riskli durumlara karşı koruyabilirsiniz.


 

Elektrik Cihazlarının Güç Gereksinimlerine Göre Priz Seçimi

Elektrik cihazlarının özelliklerine ve güç gereksinimlerine göre priz seçimi yapılması mümkündür. Bu kapsamda elektrik tesisatı, kullanacağınız elektrikli cihazın düzgün bir şekilde çalışmasına destek olur. Standart prizlere ek olarak telefon, ethernet, USB, medya, anahtar, çoklu priz gibi çeşitler vardır. Elektrikli cihazların özelliklerini göz önünde bulundurarak fiş çeşitleri ve güç gereksinimlerine uygun olan ürünleri değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca birden fazla cihaza aynı anda elektrik gücü sağlayan çoklu priz kullanımıyla avantaj sağlayabilirsiniz. Kullanım durumunuza göre gömme, sıva üstü ve zaman ayarlı prizler sayesinde farklı ihtiyaçları karşılamanız da mümkün olur. 

Priz ve Fiş Seçiminde Önemli Olan Beş Konu

Priz ve fiş seçimi yaparken önem vermeniz gereken beş konu başlığı kısaca şu şekilde açıklanabilir:

  1. Priz ve Fişin Kullanılacağı Alanlar: Mutfak, banyo, garaj, atölye, fabrika, restoran gibi farklı alanlar sayılabilir. Enerji kaynağının güç gereksinimlerini karşılayacak uygun ürünlerle cihazları sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Bu kapsamda salon gibi birden fazla elektronik cihazın kullanıldığı yerlerde çoklu prizler tercih edilir.
  2. Ürünün Garantili Olması: Elektrikle çalışan cihazların bozulmaması için özel korumalı olarak üretilmesi gerekir. Fiş ve prizi üreten firmanın kullanım konusunda garantisinin bulunması önemlidir.
  3. Malzeme Kalitesi: İmalatta kullanılan malzeme ve kaplamaların kaliteli olması sayesinde bağlantı verimliliği sağlanabilir. Gövde üzerinde akım taşıyan parçalar sert bakır ya da bakır alaşımlı sert malzemeden üretilir.
  4. Soketin Boyutu ve Şekli: Elektrikli cihazlarla uyumlu olması için soketin boyut ve şeklinin dikkate alınması gerekir. Kurutma makinelerinin kurulacağı yerde topraklı priz hattı bulunmalıdır. Üçlü priz veya uzatma kablosu kullanılması tavsiye edilmez. Konuyla ilgili bir uzmandan destek alarak soket değişimi yaptırabilirsiniz.
  5. Akım Derecesi ve Voltajı: Bu detayları bildiğinizde sizin için en uygun ürünü kolaylıkla seçebilirsiniz. Ölçüm yapılırken multimetre adı verilen teknik bir aletten faydalanılır. Prizlerin özelliklerini inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

priz ve fiş seçimi

 

Aşırı Akım ve Kısa Devre Korumalı Priz ve Fişler

Aşırı akım koruması, ani ve düzensiz güç dalgalarının oluşturabileceği sorunları önlemek için kullanılır. Elektronik cihazlarınızın türü ve sayısı fark etmeksizin aşırı akım ve kısa devre korumalı priz ve fişleri tercih etmeniz gerekir.

Topraklama ve aşırı akım koruması olan ürünler hassas elektronik cihazların korunması ve yüksek voltajın yaratabileceği olumsuzluklardan kaçınmak için ideal çözümler sunar. Aynı zamanda şiddetli hava olayları sırasında devreye girerek elektriği keser ve evinizi de güvence altına alır.

 

Enerji Tasarrufu ve Priz & Fiş İlişkisi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji tasarruflu priz ve fişler kullanılmaya başlandı. Elektrikli cihazları kullanmadığınız zamanda elektrik kullanımının önüne geçmek ve enerji verimliliği sağlamak için buna uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.

Priz modelleri, özel anahtarlı tasarımlarıyla cihazları gerektiğinde açıp kapatmanıza destek olur. Buna ek olarak priz ve fiş uyumluluğu konusunu dikkate alarak akıllı prizleri deneyebilirsiniz. Enerji tüketimini izleme olanağı sunan bu ürünler sayesinde harcamalarınızdan tasarruf yapabilirsiniz.

 

Çocuk Güvenliği için Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Elektrikli cihazların kullanımı söz konusu olduğunda çocuk güvenliği en önemli konular arasında gelir.

Evlerde büyük risk oluşturan elektrikli cihazlar konusunda dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Çocuklarınızı Elektrikli Aletlerin Kullanımı Konusunda Bilgilendirmek

Günümüzde tablet ve telefon gibi elektrikle şarj edilen cihazlar her yaştan çocuğun elinde görebileceğiniz ürünlerdir. Özellikle şarj sırasında cihazları kullanmamaları gerektiğini anlatarak işe başlayabilirsiniz. Yangın riski gibi durumları önlemek için cihazlarını şarjda uzun süre bırakmamalarını da söyleyebilirsiniz.

  • Priz Kapakları ve Özel Tasarım Soket Kullanımı

priz kapakları soketGenelde çocuklu evlerin birçoğunda priz kapağı ve soket kullanımı yaygındır. Çocuklar meraklı özellikleriyle yeni şeyler denemeye can atarlar.

Elektriğin oluşturabileceği tehlikeler konusunda bilgi verseniz de tablet ya da telefonlarını şarj etmek için farklı yolları kullanabilirler. Priz kapağı ve soketler bu konuda ebeveynlere yardımcı olan ürünlerdir. 

  • Fiş ve Priz Konusunda Bilgi Vermek

Elektrikli aletleri kullanmaya başlayan çocuklarınıza fiş ve priz konusunda bilgi vermenizin faydası olur. 

Fişi nasıl tutmaları ve prize takarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrendiklerinde daha güvenli bir ortam oluşturabilir.

  • Elektrik ve Suyun Bir Arada Çok Riskli Olacağını Öğretmek

Ellerini yıkadıktan sonra, su içerken ya da banyoda elleri ıslakken elektrikli aletlerden uzak durmaları gerektiğini belirtmek önemlidir. Bu durumda yetişkinlerden yardım istemeleri gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Elektrik ekipmanlarına ekstra güvenlik önlemleri alsanız da en önemli konu çocuğunuzun yaşına uygun kurallar koymak ve bu konunun hayati risk taşıdığını öğretmektir.

 

Priz ve Fişlerde Güvenlik Standartları

Elektrik tesisatı standartları farklı kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenerek uygun ürünlerin kullanılması sağlanır.

Yeni yapılan inşaatlarda müteahhitlerden elektrikçilere kadar herkesin sorumluluklarını yerine getirerek işlerini yapması önemlidir.

Bu konuda TS EN ISO standartları ve can / mal kaybına sebep olabilecek risklerin önüne geçmek için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Elektrik Mühendisliği Proje Düzenleme esaslarını dikkate alarak malzeme seçimi yapılmalıdır.

Aynı zamanda 26.07.2002 tarih ve 24827 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe uygun priz yerleşimi, kablo seçimi ve bağlantısı gerçekleştirilmelidir. Konuyla ilgili her türlü standart ve detayı Elektrik Mühendisleri Odasının raporundan inceleyebilirsiniz.

 

Priz ve Fiş Bağlantı Noktalarının Dayanıklılığı ve Kalitesi

priz ve fiş bağlantısıFiş ve priz uyumu, bağlantı noktalarından elektrik almak ve uygun koşullarda iletimini sağlamak açısından önem arz eder. 

Elektrikli cihazların kullanıldığı yerler, ev veya iş yeri gibi farklı alanları kapsadığı için bu duruma göre mümkün olan en dayanıklı ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

Elektrik kaçaklarına ve yangın gibi büyük risklere engel olmak için elektrik kablosu, priz ve fişlerin üretildikleri malzeme çok önemlidir.

Belirli standartlara göre tasarlanan bu ürünleri garantili ve bilinen markalardan satın alarak güvenli seçimler yapabilirsiniz.

 

Elektrik Fişini Bulan Kişi Kimdir?

Gün içinde pek çok elektrikli cihazı kullanmamıza yardımcı olan elektrik fişini bulan mucidin adı, Harvey Hubbell’dir.

Elektrik güç kablolarını bağlamak ve istenildiğinde gücün kesilmesini sağlamak için tasarladığı ilk çıkarılabilir prizin patenti 8 Kasım 1904’te ABD’de alınmıştır. Fiş, geçmişten günümüze teknolojiyle uyumlu olarak gelişim gösterse de temelde ilk günkü yapısını korumaktadır.

mucit harvey hubble
Harvey Hubble

 

Ülkeler Arası Priz ve Fiş Farklılıkları

Her ülkenin güç gereksinimleri ve elektronik cihazların özelliklerine göre farklı priz ve fiş tasarımları bulunur. Soketlerin giriş bağlantıları 2,3 adet olabilir. Ayrıca dikdörtgen, yuvarlak, kare ve farklı şekillerde girişleri bulunur.

Frekans ve voltaj değişiklikleri sebebiyle dünya çapında kullanılan fiş ve priz örnekleri; ABD, Meksika, Japonya ve Kanada Tip A ve B, Asya, Avrupa ve Güney Amerika’da Tip C, Grönland ve Danimarka K Tipi olarak her ülkede farklı harflerle ifade edilir.


 

Elektrikli cihazların kullanımı sırasında ihtiyaç duyulan priz ve fiş çeşitlerini satın alırken ya da sonrasında yaşadığınız bir sıkıntı oldu mu? Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmesini istediğiniz kişilerle yazımınızı paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu konuda görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümüne yazıp gönderebilirsiniz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.