Evlerde En Çok Meydana Gelen Elektrik Sorunları ve Nedenleri

evlerde meydana gelen elektrik arızaları
Bilgi

Evlerde En Çok Meydana Gelen Elektrik Sorunları ve Nedenleri

24 Şubat 2023 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Elektriğe sahip olmak hayatı kolaylaştırsa da elektriğin hayatımızın her alanında olması olası sorun ve riskleri de beraberinde getirebilir ve bu sorunların arkasındaki nedenleri bilmek önemlidir. Evlerde gelişen elektrik problemlerini tespit etmek bazen zor olsa da bu problemlerin doğru yöntemlerle kaynağı belirlenebilir ve çözülebilir.

Evlerde en çok karşılaşılan elektrik sorunları ve bu sorunlarla karşılaşmanız durumunda uygulayabileceğiniz yöntemlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.


 

Elektrik Arızası Nedir?

Elektrik arızası, elektrik akımının olağan şekilde iletilmemesine neden olan elektrik devresindeki bir kusur olarak tanımlanır. Bunun anlamı, elektriğin akışının kesilmesi nedeniyle arızaların meydana gelmesidir.

 

Elektrik Arızalarının Sebepleri

Elektrik arızasının sebeplerinin başında hava koşulları gelir. Yıldırım çarpmaları, şiddetli yağmur ve rüzgâr, iletim hatlarında kar ve buz birikmesi gibi nedenlerle arıza meydana gelebilir.

Elektrik Arızalarının SebepleriArızaların bir başka nedeni de ekipmanlarda meydana gelen hasarlar olabilir. Motorlar, anahtarlama aletleri, trafolar gibi çeşitli elektrikli ekipmanlar eskiyebilir ya da kablolarda izolasyon hatası meydana gelebilir. Bu da kısa devreye neden olur. Bu arızalar, yüksek akıma neden olarak cihazların zarar görmesine yol açabilir.Elektrik arızaları; ekipmanların, cihazların amper değerine uygun seçilmemesi, servis veya bakımdan sonra metalik ya da elektriksel iletken parçaların unutulması, servis yapılırken devrenin değiştirilmesi gibi insan hatalarından da kaynaklanabilir.

Havayı oluşturan moleküller iyonlaştığında, hatlar veya iletkenler ile yalıtkanlar arasında kıvılcım oluşabilir. Bu durum, yalıtkanların yüksek gerilim sebebiyle sönümleme kapasitelerini kaybetmelerine neden olur.

Elektrik arızalarının çözülmesi için bilinçsizce uygulanan müdahaleler zarara neden olabileceğinden bir sorun ile karşılaşıldığında profesyonel yardım alınması gerekir.

 

Elektrik Arızalarının Çözümleri

Her elektrik arızası için uygun bir çözüm bulmak mümkündür. Zayıf devre koruması nedeniyle meydana gelen arızalardan korunmak için bir artık akım koruma cihazı kurulabilir. Kaçak akım rölesi olarak da bilinen bu cihazlar, bir elektrik arızası meydana geldiğinde devreye girerek enerjiyi keser. Böylece elektrik çarpmasına ve elektrik yangınlarına karşı koruma sağlanır.

Yaygın olarak görülen dalgalanmalar içinse kablolarda sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yüksek tüketime sahip olan bazı elektrikli cihazları kapatmak veya fişleri çekmek, devre kesicileri kapatmak ve ana şalter başta olmak üzere anahtarları tekrar açmadan önce birkaç saniye beklemek gerekir.

Kabloların eskimesi ve tellerin dışarı çıkması da elektrik arızalarının başlıca nedenleri arasında bulunur. Tellerin güvenli bir şekilde bağlanması ve kabloların sıkıca sabitlenmesi gerekir. Bu, elektrik yüklü kablolar nedeniyle meydana gelebilecek kıvılcımları önleyebilir.

 

En Çok Karşılaşılan 6 Elektrik Sorunu

Evlerde yaygın olarak görülen elektrik sorunları şunlardır:

  • Sigortaların Sürekli Atması

Sigortaların Sürekli AtmasıSigorta atmasının nedenleri arasında devrenin aşırı yüklenmesi, kısa devre, topraklama ya da ark hatası, devre veya kesici ile ilgili bir sorun, yanlış tipte sigorta kullanılması, hasarlı ya da eski prizler veya kablolar bulunur.

Elektrik sigortası ile ilgili sorunları çözmek için öncelikle problemin nedeninin belirlenmesi gerekir. Evdeki tüm ışık anahtarlarını çevirmek ve cihazların fişlerini çekmek, etkilenen bölgeyi belirlemenize yardımcı olabilir. Ardından sigortaya giden gücün kesilmesi gerekir.

Hangi sigortanın attığını bulmak için metalin eridiği veya cam kaplamanın sisli ya da solmuş göründüğü bir sigorta arayabilirsiniz. Ardından sigortanın aynı amper değerine sahip yeni bir sigorta ile değiştirilmesi gerekir. Sigorta değiştirme aşamasının konunun uzmanları tarafından yapılması gerekir.  

  • Evin Bir Kısmında Elektrik Olmaması

Evin bir bölümünde elektrik olmaması, genellikle faz sorunları ile ilişkilidir. Genel olarak yanmış bir sigorta, aşırı yük, kopmuş kablolar, aşınmış kontak veya mekanik arıza nedeniyle meydana gelir. Tespit edilmeyen bir faz kaybı, ekipman arızalarına neden olabilir.

Üç fazlı bir sistemin bir fazı kaybedildiğinde; motorlar, pompalar ve diğer ekipmanlar kalan iki faza aşırı akım çekerek cihazın aşırı ısınmasına neden olur. Güç çıkışı büyük ölçüde azaldığı için cihazları çalıştırmanız mümkün olmayabilir. Bu da parçaların daha hızlı hasar görmesine yol açabilir.

Bir faz kaybını hızlı bir şekilde gidermek ve temel nedeni belirlemek genellikle zordur. Üç fazlı bir sistemdeki gerilimler ve akımlar, tipik olarak bir faz kaybolduğunda sıfıra düşmez. Çoğu zaman ölçümler, doğru bir şekilde yorumlamak için çok sayıda karmaşık analiz gerektiren kafa karıştırıcı değerlerle yapılır. Bu nedenle bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

  • Ampul Sorunları

Arızalı veya düzgün çalışmayan bir ampulün değiştirilmesi ya da ampul soketinin yeniden ayarlanması gerekebilir. Ampullerle ilgili en yaygın sorunlardan biri, anahtardaki gevşek bir kablo bağlantısıdır. Sürekli açma ve kapatma bağlantıyı gevşetebilir. Bu durumda anahtar kapağını çıkarabilir ve ardından gevşek kabloları sıkabilirsiniz.

Ampul sürekli yanıp sönüyorsa, bunun nedeni anahtar kontaklarının aşınması olabilir. Anahtar kontakları kötü olduğunda bazen cızırtılı veya çatırdayan bir ses çıkar. Anahtarın değiştirilmesi sorunu çözer.

Ampullerin titremesinin nedeni dalgalanmalar da olabilir. Elektrik hatlarında ani akım artışı sık meydana geldiğinde elektronik cihazlara zarar verebilir ve cihazların kullanım ömrünü önemli ölçüde azaltabilir. Işıkların kısılmasına ve titremesine neden olan düzensiz voltaj düşüşleri görülebilir. Bunlar genellikle, açıldığında çok fazla güç tüketen, hatalı ya da kötü bağlanmış cihazlarla ilişkilendirilir.

Çoğu zaman dalgalanmalar ve düşüşler önlenemez çünkü bu durum ya yıldırım çarpmalarından veya hasarlı elektrik hatlarından ya da elektrik şirketinin bir hatasından kaynaklanır. Hasarı önlemek için bir aşırı gerilim koruyucu kullanabilirsiniz.

Büyük bir cihaz açılırken ışıklar yanıp sönebilir. Bu, sistemin derinliklerinde ciddi bir elektrik sorunu olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda, sorunu tam olarak belirlemek ve düzeltmek için bir profesyonel çağırabilirsiniz.

  • Elektrik Kaçakları

Normalden fazla gelen elektrik faturaları, elektriğin sık sık kesilmesi ve herhangi bir cihaza dokunduğunuzda hissettiğiniz çarpılma gibi belirtiler, elektrik kaçaklarına işaret eder. Bu durumda öncelikle evinizin ana şalterini kapatmanız ve sayacın doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Sayacın çalışmaya devam etmesi, kaçak olduğu anlamına gelir. Güç kabloları ile panel arasında bir yerde bulunan kaçağın tamir edilmesi için bir elektrikçi çağırabilirsiniz.

  • Anormal Yanık Kokuları

Yeni bir cihaz ilk kurulduğunda alışılmadık bir koku üretebilir. Bunun nedeni; cihazın boyası, kaplaması veya başka bir yüzeysel sorun olabilir. Bununla birlikte bir elektrik prizinden tuhaf bir koku geldiğini fark ederseniz, prize bağlı olan her cihazı fişten çekmeniz ve kalifiye bir elektrikçi kontrol edene kadar tekrar kullanmamanız gerekir.

Ayrıca şalter panonuzdan veya sigorta kutunuzdan tuhaf bir koku geliyorsa, hemen bir elektrikçi çağırmanız faydalı olur.

Anormal Yanık Kokuları

 

Elektrik Sorunlarına Karşı Alınabilecek Önlemler

İnsanları elektriğin neden olduğu tehlikelerden korumanın yalıtım, koruma, topraklama ve elektrikli koruyucu cihazlar gibi çeşitli yolları vardır. Daha düşük voltajlar, şok ve yanık risklerini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Elektrik Sorunlarına Karşı Alınabilecek ÖnlemlerDüşük voltajlı taşınabilir güç istasyonları kullanabilir, aydınlatma armatürlerini daha düşük voltajlarda çalıştırabilirsiniz. Güç istasyonları, şarj edilebilir pillerle çalışan ünitelerdir. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar gibi şarj edilerek kullanılan aletlerin elektrik olmadan da çalışmasını sağlar.

Su ve diğer sıvıları elektrikli ekipmandan ve elektrik kaynaklarından uzak tutmak da alabileceğiniz önlemlerden biridir. Ayrıca cihazların bağlantısını keserken elektrik kablosunu sertçe çekmek yerine hafifçe fişten çıkarabilirsiniz. Hızla çekmek, elektrik kablosuna zarar verebilir ve elektrik çarpmasına neden olabilir. Elektrik çarpmasını önlemek için etrafta çocuklar varken priz kapakları da kullanabilirsiniz.

Aşırı yüklemeyi önlemek için voltaj korumalı priz kullanabilirsiniz. Böylece yeterli çıkışı sağlayarak prizlerin aşırı yüklenmesini önleyebilirsiniz. Mümkünse, gün sonunda tüm cihazları elektrik şebekesinden kapatabilirsiniz. Acil bir durumda gücü kesmek için sabit cihazların yakınında erişilebilir devre kesici bir anahtar da bulundurulabilir.


 

Elektrikle ilgili yaşanan sorunların sizin ve sevdiklerinizin güvenliğini tehlikeye atmaması için bu yazımızı paylaşabilirsiniz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.