Tatile Gitmeden Önce Evde Alınması Gereken Önlemler

tatil öncesi evde alınması gereken önlemler
Sürdürülebilirlik

Tatile Gitmeden Önce Evde Alınması Gereken Önlemler

19 Haziran 2023 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Tatil, hiç şüphesiz dinlendirici ve keyifli bir aktivite ancak, tatil dönüşünde evinizi bıraktığınız gibi bulmak için bazı planlamalar yaparak önlemler almanız gerekebilir. Tatildeyken evinizin ve eşyalarınızın zarar görmemesi belki de tatilinizin yarıda kesilmemesi için alabileceğiniz pratik ancak etkili önlemler bulunmakta. Örneğin, su vanalarını ve sigortaları tamamen kapatabilir, bitkileriniz için kontrollü sulama mekanizması kurabilirsiniz. 

Siz de evinizin güvenliğini, temizliğini ve olası zararları düşünmeden keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız, hazırladığımız 10 ipucundan yararlanabilirsiniz.


 

1. Tüm Fişleri Prizden Çekebilirsiniz

tatil öncesi evde önlemler prizSeyahate çıkmadan önce, TV veya dizüstü bilgisayarınız gibi normalde beklemede bıraktıklarınız da dahil olmak üzere tüm elektrikli cihazları kapatmanız gerekir.

Fişleri prizde bırakırsanız, bu durum sözde bekleme tüketiminin devam etmesini sağlar çünkü bekleme modundayken akım düşük miktarda olsa bile aktiftir. Fişleri prizden çekerek beklenmedik yüksek maliyetlerin ve elektrik israfının önüne geçmiş olursunuz.

Bununla birlikte elektrik kesintisi ve dalgalanmalarından kaynaklanabilecek kısa devre gibi akım problemleri nedeniyle evinizde yangın çıkmasını da önlemiş olursunuz. Elektronik cihazlarınızın hatta evinizin zarar görmemesi için Wi-Fi modemi de dahil tüm fişleri prizden çekmeniz tavsiye edilir. 

Ayrıca elektriğin neden olduğu problemler hakkında bilinçlenmek daha iyi önlemler almanıza yardımcı olabilir. Bunun için Evlerde en çok meydana gelen elektrik sorunları ve nedenleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Prizlere bağlı ev elektroniklerinin yanı sıra kombi, termostat, termosifon gibi elektrikli cihazları da düşünmeniz gerekir. Örneğin, kombinizi de kapatabilirsiniz. Elektriği, sigorta kutusundan kapattıysanız kombiniz de çalışmayacaktır. Gazlı ocaklar için bu önlem geçerli değildir çünkü ocak ile kombi arasında gaz bağlantı hattı farklıdır. Bu nedenle gaz vanasını da kapatmak fayda sağlayacaktır. 

Kombi örneğinde olduğu gibi kapatabileceğiniz diğer vanaları da göz ardı etmemeli ve özellikle uzun süreli tatillerinizde ev içi ve ev dışında yer alan tüm elektrik ve gaz hatlarını kontrol altına almalısınız.

 

2. Evde Evcil Hayvanınız Kalacaksa Eve Uğrayacak Bir Arkadaşınızı Arayabilirsiniz 

Bazen uzun yolculuklar ya da pansiyon/otellerdeki kurallar evcil hayvanlarınıza uygun olmayabilir. Bu nedenle patili dostlarınızı evcil hayvan pansiyonlarına ya da bir arkadaşına bırakmanız gerekebilir. 

Evcil hayvanınızı tatiliniz sırasında tanıdıklarınızın yanına bırakıyorsanız, bakımları ve varsa tedavileri hakkında bilgi vermeniz gerekir fakat tüm evcil hayvanlar bir pansiyonda veya başka birinin evinde kalmayı sevmez. 

Evcil hayvanlar genellikle kendi ortamlarında en iyi şekilde yaşarlar, bu durumda tanıdıklarınızın tatil döneminde evinizde kalıp kalamayacaklarını öğrenebilir veya her gün gelip mama/su ve tuvalet ihtiyaçları ile ilgilenip ilgilenemeyeceklerini sorabilirsiniz. Böylece siz tatildeyken sevimli dostlarınız da güvende ve huzurlu olur.

 

3. Evde Bitkiniz Var ise Sulama Sistemi Kurabilirsiniz

Tatile giderken düşünmeniz gereken tek canlılar sadece evcil hayvanlarınız değildir. Bitkilerinizin periyodik olarak sulanması gerekir ve bazı bitkiler farklı bakımlara ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle 1-5 günlük tatil için evinizden ayrılmadan önce bitkilerinizi pencerenin önünden bir iki adım geri almanız ve bol su vermeniz önerilir ancak tatilinizi çok daha uzun planlıyorsanız bol su vermeniz yeterli olmaz. 

Siz uzaktayken bitkilerle ilgilenecek arkadaşlarınızı arayabilir, bu mümkün değilse bitkiler için kontrollü su salınımı sağlayan sistemler kurabilirsiniz. Bitkilerinizi uzun süre canlı tutmanızı sağlayan aşağıdaki yöntemlerden size en uygun olanını seçebilirsiniz:

  • Bitkiler ne kadar az ışık alırlarsa, fotosentez için o kadar az suya ihtiyaç duyarlar. Tüm bitkileri öncelikle daha az güneş alabilecekleri bir yere taşıyabilirsiniz.
  • Saksının büyüklüğüne göre seçeceğiniz bir pet şişenin kapağında delikler açarak ve şişeyi suyla doldurabilirsiniz. Hazırladığınız şişeyi saksı toprağına dik bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
  • Pet şişenin ağzı için özel olarak tasarlanan vanalı aparatlar mevcuttur. Bu aparatlar sayesinde pet şişeleriniz su akışını ayarlayabileceğiniz birer sulama sistemine dönüştürebilirsiniz.
  • Saksılarınız pet şişeler için oldukça küçük ise ip yöntemini kullanabilirsiniz. Saksılarınızı bir arada toplayın ve bir kabın içerisine su doldurun. Su dolu kaptan her saksıya bir iplik uzatın. İpin pamuklu ve su çekme özelliği yüksek bir malzemeden yapılmış olması önemlidir. İpi bir miktar toprağın içine yerleştirebilirsiniz.
  • Küçük ya da büyük saksılar için bir diğer yöntem ise büyük bir kaba su doldurup saksıları içine yerleştirmektir. Bu sayede toprak, saksı altındaki deliklerden su alabilir. 

 

4. Evinizin İçinde Olduğu Kadar Dışında da Aydınlatma Kullanabilirsiniz

Evinizin içinde zamanlı lambalar kullanarak her zaman evde birileri varmış gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Böylece evinizde her zaman bir hareketlilik olduğu anlaşılır ve hırsızlar için caydırıcı olabilir.

Ayrıca bahçeniz ya da balkonlarınıza da zaman ayarlı ya da sensörlü aydınlatmalar yerleştirebilirsiniz. Dış mekan aydınlatmaları da evinize yaklaşan suçluların ortaya çıkmasını ve güvenlik kameranız tarafından net görülmesini sağlar. Bu sayede evinize gizli bir şekilde girmek isteyenler için küçük ama caydırıcı olabilecek önlemleri artırmış olursunuz.

 

5. Çok Uzun Süren Bir Tatile Çıkacaksanız Su ve Doğalgazı Kapatabilirsiniz

Özellikle uzun süre dışarı çıkacaksanız suyu ve gazı kapatmak güvenli bir çözüm yöntemidir. Gazı kapatarak gaz sızıntılarını ve hatta yangını önleyebilirsiniz. Su borularında sızıntı meydana geldiğinde evinizi su basabilir.

Özellikle çamaşır ve bulaşık makinesi gibi kendi su tedariki olan elektrikli cihazlarınızın musluğunu kapatmak en iyisidir. Bu şekilde su hasarını önlemiş olursunuz ancak dilerseniz dairenizin ana su vanasını da kapatarak tüm riskleri sıfırlamış olursunuz. Benzer şekilde doğalgaz hattını da vanadan kapatmanız tavsiye edilir.

 

6. Gider ve Balkona Böcek İlacı Sıkabilirsiniz

Tatil öncesi alınması gerekenlerden bir diğer önlem ise gider ve haşere gelebilecek tüm açıklıklara böcek ilacı sıkmaktır. Evler uzun süre boş kaldığında lavabo ve balkon/banyo giderlerinde su sirkülasyonu durur ve böcekler rahatlıkla bu alanlardan evinize girebilir. Yaşadığınız bölgeye göre farklı haşere istilaları ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için en iyi yöntem lavabo ve giderlerini ilaçlamak ve kapatmaktır.

Ayrıca fark etmediğiniz açıklıklar da olabilir. Bu durumda evinizde karşılaştığınız ya da çevrede gördüğünüz hamamböceği, karınca, termit gibi haşereler için ev içine kimyasal içeren yemler yerleştirebilirsiniz. 

Zemin kat ya da müstakil bahçeli bir eviniz varsa küçük böceklerin yanı sıra fare, akrep, yılan, örümcek gibi haşereler de evinize girebilir. Bu tür canlılar daha büyük olduğu için evinize girmeleri daha zordur ancak herhangi açıklık ya da küçük bir çatlak bulduklarında rahatlıkla girebilirler. Önlem olarak önceden haşere uzmanına danışabilir ve evinizin kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.

 

7. Tatile Gitmeden Önce Evi Temizlemek Faydalı Olabilir

tatil öncesi ev temizlemeEviniz uzun bir süre kapalı kalacağı için içeride çöp ve koku oluşumuna neden olabilecek tüm atıkları temizlemeniz gerekir. Özellikle bir haftadan daha fazla bir tatil düşünüyorsanız tüm çöpleri çıkmadan boşaltmanız tatil dönüşünde de rahat etmenizi sağlar.

Tuvaletleri iyice yıkabilir, giderleri temizleyebilir, çöp kutunuzu boşaltabilir ve tatiliniz boyunca son kullanma tarihi geçecek yiyecek ve içecekleri atabilirsiniz. Bu şekilde, sizin yokluğunuzda hiçbir şey kokmaya başlamaz ve küf ve haşereleri önleyebilirsiniz.

Buzdolabını çalışır durumda bırakacaksanız bile elektrik kesintilerine karşı fazla yiyecek bırakmamaya çalışın. Arıza sebebi ile elektrik kesintisi olabilir ve tüm yiyecekleriniz bozulabilir. Bunun için tatile çıkmadan önce kalanları birkaç gün önce pişirmeye başlayabilir, kalan (özellikle donuk) gıdaları arkadaşlarınızın dondurucusuna bırakıp bırakamayacağınızı sorabilirsiniz.

 

8. Güvendiğiniz Birine veya Komşunuza Anahtar Bırakabilirsiniz

Komşularınız, akrabalarınız ya da yakın dostlarınız da siz tatildeyken evinizi kontrol edebilir, tatil sezonunda siz ve komşularınız birbirinize yardımcı olabilirsiniz. Tatile çıkmadan önce yakında yaşayan tanıdıklarınızı arayabilir veya komşularınızdan birkaç gün arayla evinizi kontrol edip edemeyeceklerini sorabilirsiniz.

Olası kaza ya da beklenmedik durumlara karşı tanıdıklarınıza anahtarınızı bırakabilirsiniz. Bu sayede hem eviniz kontrol altında olur ve sürekli evinize birileri girip çıkacağı için olası hırsızlıkları önleyebilirsiniz.

 

9. Evinizi Kontrol Etmek İsterseniz Uzaktan Kamera Kurabilirsiniz

Tatile çıkarken düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri evinizin güvenliğidir. Tatildeyken sürekli evinizin güvenliğini düşünmeniz, keyifli vakit geçirmenize engel olabilir. Her şeyin yerli yerinde olup olmadığını kontrol edebilmek için evinizin içine ve dışına güvenlik kamerası yerleştirebilir ve dilediğiniz zaman akıllı telefonunuzdan ya da dizüstü bilgisayarınızdan izleyebilirsiniz. 

Ayrıca genel kanı hırsızların değerli eşyası çok olan evlere girdikleridir ancak bu düşünce pek doğru değildir çünkü hırsızlar genellikle daha kolay girebilecekleri evleri seçer. Sadece güvenlik kamerası yeteri kadar caydırıcı olmayabilir. Evinize uzaktan kontrol edebileceğiniz akıllı priz yerleştirebilir ve hava karardığında ışıkları açabilirsiniz. Bir zamanlayıcı ile hava karardığında ışıkların otomatik olarak yanmasını da sağlayabilirsiniz. Böylece dışarıdan bakıldığında evde birileri varmış gibi görünür. 

 

10. Buzdolabının Enerji Tasarruf/Tatil Modu Var ise Aktif Edebilirsiniz

buzdolabı tatil moduBuzdolabındaki yiyecekleri mümkün olduğunda tüketmeniz ve mümkün olmayanları tanıdıklarınıza emanet etmeniz söz konusu değilse, dolabınızı tatil moduna alabilirsiniz. Bu sayede yiyecekleriniz bozulmadan günlerce ve haftalarca buzdolabında kalabilir.

En önemlisi ise kompresör devreye girmediği için enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Diğer enerji tasarrufu önerileri için Evlerde elektrik tasarrufu nasıl yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bazı buzdolaplarında ise bu enerji tasarrufu modu olarak yer alır. Tatile çıkmadan önce buzdolabınızın kullanım kılavuzunu inceleyebilir ve size en uygun modu seçebilirsiniz. Dilerseniz seçtiğiniz modu bir iki gün önce deneyerek çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca daha teknolojik buzdolaplarında buzluk ve soğutucu bölümleri ayrı ayrı çalışabildiğinden sadece donuk ürünlerinizi için dondurucu bölmesini de aktif edebilirsiniz. Böylece son kullanım tarihinin dolmasına uzun süre olan yiyecekleriniz siz tatilden dönene kadar tazeliğini korumuş olur.

 

Bonus: Ekstra Güvenlik Önlemleri

güneşliği kapatınTatildeyken en çok düşünülen şey evin güvenliğidir. Bu yüzden kamera gibi önlemlere ek olarak güvenlik için bazen daha çok tedbir almanız gerekebilir.

Tatile çıkarken alabileceğiniz diğer güvenlik önlemleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Evinizin kapısını kilitlemeden dışarı çıktığınız (markete ya da komşunuza gittiğiniz) kısa zamanlar olabilir ancak, tatiliniz çok daha uzun süreceği için ön ve arka kapılarınızın her zaman kilitli olması ve tüm pencerelerinizi kapatmak etkili bir yöntemdir.
  • Değerli eşyalarınızı görünebilir alanlardan kaldırın. Çünkü müstakil bir ev ya da giriş katında yaşıyorsanız bu eşyaların dışarıdan görünmesi hırsızlığa davetiye çıkarabilir.
  • Alarm da oldukça caydırıcı bir yöntemdir. Ana kapınıza ve pencerelerinize alarm taktırabilirsiniz.
  • Evin en çok güneş alan kısımlarındaki güneşlikleri kapatabilirsiniz. Bu sayede o odalarda bulunan mobilyaların ya da ev tekstil ürünlerinin renginin solmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca yangın ihtimaline karşı da ek bir önlem alabilirsiniz.
  • Değerli eşyalarınızı (altın, mücevher vb.) kaydettirin. Bu sayede olası hırsızlık durumunda kaybolan eşyalarınızın bulunma şansını artırabilirsiniz.

 

Sizin de tatile çıkmadan önce evinizde uyguladığınız/yararlı bulduğunuz önlemler ve yöntemler var mı? Yorumlarda bizimle paylaşabilir ve daha fazla kişinin bu yöntemlerden faydalanması için sosyal medyada yazımızdan bahsedebilirsiniz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar (1)

M

Mert

Bitkiler için sulama sistemleri epey yararlı bence.

Aydem Perakende - Kaliteli ve Düşük Maliyetli Elektrik Tedarik Hizmeti
Aydem Perakende

Merhaba!
Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Keyifli okumalar dileriz!