NYA, NYY, NYM Kablo Nedir? Farkları Nelerdir?

nyy nya nym kablo özellikleri
Bilgi

NYA, NYY, NYM Kablo Nedir? Farkları Nelerdir?

14 Eylül 2023 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

İki nokta arasında düşük dirençli hat oluşturan yeni nesil elektrik kabloları, elektrik akımını bir uçtan diğer uca güvenli ve verimli bir şekilde aktarmaya yarayan iletkenlerdir. Özel yalıtım katmanları, süper iletken teller ve mekanik koruma zırhları ile gelen kablo türleri açık, yarı açık veya kapalı ortamlarda kullanıma uygun olarak tasarlanır.

NYA, NYY, NYM kabloları da hem yapısal hem de tasarımsal farklılıklara sahip olan elektrik kablo türleridir. Bu içeriksel farklılıklar NYA, NYY, NYM kablo çeşitlerini çeşitli elektrik uygulamaları için uygun hale getirerek verimli güç iletimi sağlar.

Gelin, bu üç farklı kablo türünün öne çıkan özelliklerine yakından göz atalım.


 

Projeye Uygun Kablo Kullanımının Önemi

Projeye uygun kabloların tercih edilmesi birçok nedenden dolayı hem gerekli hem de önemlidir. Belli bir projeye göre kablo seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Güvenlik

Elektrik sistemi çekerken öncelik verilmesi gereken ilk unsur güvenliktir. Projeye uygun olmayan kablo türlerinin tercih edilmesi voltaj, akım, izolasyon gereksinimlerinin sorunsuz bir şekilde karşılanmasını engelleyebilir.

Sistem, voltaj aralığı, elektrik akımı ya da çevresel koşullara uygun olmayan kablolar elektrik kaçağı, kısa devre veya yangın gibi potansiyel tehlikelere yol açabilir. Elektrik akımının insan vücuduna etkileri de oldukça ciddi bir konudur. Gerekli özellikleri karşılayan kabloların tercih edilmesi elektrik sisteminin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar, kaza riskini en aza indirir.

Yönetmeliklere Uyumluluk

Bir binaya, iş yerine veya elektrikli cihaza bağlanan elektrik tesisatı, yönetmeliklere uygun olarak yapılandırılmalıdır. Yönetmeliklerde yer alan hususlar kablonun voltaj değeri, yalıtım malzemesi, kalınlığı, yangına dayanıklılığı, çevresel koşullara uyumu gibi faktörleri içerebilir.

Yüksek Performans

Her projenin elektrik gereksinimi birbirinden farklıdır. Projeye uygun olarak tasarlanmış kabloların kullanımı elektrik sisteminden en üst düzeyde performans almaya ve güvenlik sınırları içinde çalışmaya olanak tanır.

Doğru gerilim değeri, güçlü akım taşıma kapasitesi, üst düzey yalıtım özelliği ile gelen kabloların tercih edilmesi güç iletimindeki verimi artırır, gerilime bağlı dalgalanmaları, aşırı ısınmayı, güç kaybını en aza indirir.

Uzun Ömürlü Kullanım

Özellikle açık tip elektrik projeleri yüksek sıcaklık, nem, mekanik stres, sıvı ile temas, güneş ışığı, rüzgâr gibi çevresel koşulları içinde barındırabilir.

Bu tür koşullar için tasarlanmış kablo modellerini seçmek tesisat sisteminin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Proje ortamına adapte olabilen kablo çeşitleri, sistem performansını korumaya yardımcı olduğu için kablo değişimi, bakım ve onarım ihtiyacını da azaltır.

Maliyet Verimliliği

Projeye özel kablo seçimi sayesinde tesisat gereksinimlerine en uygun çözüme sahip olmak mümkündür. Yetersiz özelliğe sahip kablolar sık sık bakım, onarım veya değişim ihtiyacını beraberinde getirir. Projeye tam uyumlu kablolar ise stabil, konforlu ve güvenli bir şekilde çalışarak işletme maliyetlerini azaltır.

 

NYA Kablo Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Tek kat esnek PVC izolasyon malzemesi ile kaplanan NYA kablo çeşitleri güç iletimi sağlamak için farklı alanlarda yaygın olarak kullanılır. Çok yönlü özellikleri ile öne çıkan NYA elektrik kablosu hem konut hem de ticari uygulamalar için tercih edilebilir.

nya kablo özellikleri

  • NYA Kablo Açılımı

N: Bakır iletken

Y: PVC dış izolasyon

A: Tek damar bakır kablo (tek kablo seti içerisinde yer alan bakır kablolar)

  • Kullanım Alanları

  • Kuru ortamlar
  • Kapalı kanal sistemleri
  • Elektronik cihazlar
  • Nominal Voltaj Değeri

300 V / 750 V

NYA kabloların içine konumlandırılan tekli bakır kablo üst düzey elektrik iletkenliği sağlar. Enerji aktarımı sırasında güç kaybını en aza indiren homojen bakır yapı elektriğin stabil bir şekilde aktarımına olanak tanır. Bakır telin üzerine kaplanan PVC malzeme elektrik akımını yalıtırken kısa devrelere ve elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlar. Termoplastik bir malzeme olan PVC yalıtımı kabloyu çeşitli ortamlar için uygun hale getirir.

Ev, alışveriş merkezi, iş yeri, ofis, depo, atölye, fabrika gibi yapıların elektrik tesisatında kullanılabilen NYA kablolar, elektriğin priz, anahtar, duy, tavan armatürü gibi noktalara verimli bir şekilde dağıtılmasını kolaylaştırır. NYA kabloları iletim boyunca güç kaybını en aza indiren tekli bakır iletkene sahip olduğu için hem mükemmel bir güç aktarımı sağlar hem de kısa devre riskini büyük oranda ortadan kaldırır.

Konutlarda veya diğer endüstriyel alanlarda kullanılabilen NYA kablo türleri motorlar, jeneratörler, kontrol panelleri ve makinelerin enerji bileşenleri arasında güç aktarımı sağlamak için de idealdir. Genellikle tek parça olarak üretilen NYA kablolama ürünleri; güç merkezi, server altyapıları, telefon veya veri iletimi gibi telekomünikasyon sistemleri üzerinde de yaygın olarak tercih edilir.

  • NYA Kabloların Başlıca Özellikleri

  • PVC kaplı olarak üretilir, farklı uygulamalara uygun olarak kablo üzerine ek izolasyon eklenebilir.
  • Duvar içi, tesisat içi, sıva üstü, sıva altı uygulamalar için uygundur.
  • Güvenilir, stabil, verimli iletişim altyapılarının kurulmasına yardımcı olur.
  • Optimum çalışma verimliliği 70 dereceye kadar korunabilir.
  • Aşırı ısınma, kısa devre ve yangın riski azdır.

 

NYY Kablo Nedir? NYY Kablo Nerelerde Kullanılır?

Güçlü izolasyonu, esnek içeriği, bakır iletken yapısı ile öne çıkan NYY kablo modelleri, mekanik maruziyetin olmadığı kuru veya ıslak koşullarda kullanım için idealdir. NYY tipi kablolar elektrik ağları, endüstriyel tesisler, elektrik santralleri, yol aydınlatmaları, trafik ışıkları gibi kamusal alanlarda sıklıkla kullanılır.

nyy kablo özellikleri

  • NYY Kablo Açılımı

  • N: Bakır İletken
  • Y: PVC iç dolgu izolasyonu
  • Y: PVC dış katman izolasyonu
  • Kullanım Alanları

  • Çevresel uygulamalar
  • Açık veya kapalı sistemler
  • Yeraltı tesisatları
  • Kuru, nemli, ıslak alanlar
  • Nominal Voltaj Değeri

600 V / 1 kV

Genellikle çift damar bakır telle donatılan NYY kablo modelleri üzerinde çeşitli kaplamalar ve dolgu malzemeleri bulunur. Bakır teli kaplayan iç PVC kaplama kısa devre sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Bakır telin üzerindeki esnek PVC dolgu malzemesi ise NYY tipi kabloları yer altı tesisatları, ıslak ya da kuru alanlar için kullanıma uygun hale getirir.

Toprak altı kablosu veya yer altı kablosu olarak da adlandırılan NYY tipi kablo modelleri, yoğun mekanik yüklemelerin ve zorlamaların olmadığı alanlarda güvenle kullanılabilir. Mekanların statik tesisat kurulumunda, endüstriyel uygulamalarda, kablo kanalları veya boru içi elektrik sistemlerinde yeni tip NYY kablolara yer verilebilir.

Tipik olarak 600 volt ile 1000 volt arasında değişen düşük ya da orta gerilim uygulamaları için tasarlanan NYY, yüksek akım taşıma kapasitesi sayesinde çok yönlü bir kablo türüdür. Çevresel koruma kanallarının veya yoğun mekanik baskının bulunmadığı ortamlar için ekonomik bir çözümdür.

Dış mekân uygulamaları için tasarlanan NYY setler, doğrudan gömme ya da yeraltı kanallarına kurulum için uygundur. Nem, rüzgâr, UV ışınları gibi çevresel şartlara dayanıklı yapısı sayesinde bahçe tesisatlarında, çiftliklerde, dış aydınlatma sistemlerinde, dış mekân elektrik uygulamalarında yaygın olarak tercih edilir.

  • NYY Kabloların Başlıca Özellikleri

  • Tek veya çok telli bakır iletken üzeri PVC izolasyon ile kaplı bir kablo türüdür.
  • Mekanik korumaya ihtiyaç duyulmayan güç veya kontrol kabloları için ekonomik bir çözümdür.
  • Dış mekân ya da yeraltı uygulamalarının güç dağıtım ve aydınlatma devrelerinde kullanılabilir.
  • İşletme sıcaklığı maksimum 70 derece, kısa devre sıcaklığı da 160 derece seviyesindedir.
  • Tesisat içi, toprak altı, ıslak, kuru ortamlarda kullanım için uygundur.

 

NYM Kablo Nedir? NYM Kablo Kullanım Alanları

Düşük voltajlı kablo olarak da bilinen NYM kablo konutların, ticari yapıların, endüstriyel binaların sabit elektrik tesisatı kurulumunda kullanılan bir elektrik kablosudur.

Avrupa tipi elektrik kablosu olarak da isimlendirilen NYM kablo modelleri, iç mekân uygulamaları için ideal bir seçimdir.

nym kablo ve özellikleri

  • NYM Kablo Açılımı

N: Bakır İletken

Y: PVC izolasyonu

M: Çok çekirdekli

  • Kullanım Alanları

  • İç tesisat uygulamaları
  • Kapalı tip sistemler
  • Kuru alanlar
  • Nominal Voltaj Değeri

300 V / 500 V

NYM kabloları bakır iletkeni korumak, düzenli bir görünüm sağlamak için genellikle kablo kanallarının içinden geçirilir. Kanal sistemi içine monte edilen NYM kablolar hem dış ortamın etkilerinden olabildiğince izole edilir hem de kablonun hassas kaplama yüzeyleri korunarak daha uzun ömürlü ve verimli bir kullanım sağlanabilir. Düşük voltajlı güç dağıtımı için tasarlanan yeni nesil NYM kablolar, endüstriyel uygulamalar ya da elektrikli makineler için stabil bir güç aktarım aracıdır.

Duvar içi boşluklara, kablo kanallarına, elektrik hatlarına eklenebilen NYM tipi kablo çeşitleri güç dağıtım ağlarında veya aydınlatma devrelerinde kullanılabilir. Ev, ofis, atölye, fabrika gibi alanlarda yaygın olarak tercih edilen bu kablolar priz, armatür, anahtar benzeri elektrikli cihazlara güç aktarımı sağlar.

Çoklu bakır tellere sahip olan kablolar, daha kolay tanımlanabilmesi için renk kodlarına da sahiptir. Elektrik kablosu renkleri ile uyumlu tesisatlar kafa karışıklığını önleyerek kurulum, bakım, tamirat süreçlerinde yaşanan karmaşayı en aza indirir.

  • NYM Kabloların Başlıca Özellikleri

  • PVC kaplı izolasyon malzemesi kapalı sistemlerde uzun süreli kullanım olanağı sunar.
  • Çalışma sıcaklığı 70 dereceye, kısa devre sıcaklığı da 160 dereceye kadar tolerans sağlar.
  • 300 - 500 V gerilim aralığı sayesinde düşük voltajlı kablolama için idealdir.
  • Çok çekirdekli yapısı ile komplike uygulamalar için uygundur.

 

NYA-NYY-NYM Kablo Özellikleri ve Aralarındaki Farklar

NYM, NYA, NYY farklı uygulamalarda yaygın olarak kullanılan popüler elektrik kablosu türleridir. Bu kablo türleri arasındaki temel farklar şu şekilde özetlenebilir:

  • NYM kabloları öncelikli olarak konut veya endüstriyel tesis gibi yapılardaki sabit kurulumlar için uygun bir üründür. Bina içi uygulamalar için tasarlanan NYM tipi elektrik kabloları, güç dağıtım sistemleri ve aydınlatma devreleri için yerinde bir birleştiricidir. PVC yalıtımlı çok sayıda bakır iletkenden oluşan NYM kablosu, kuru ya da kapalı sistemler için yaygın olarak tercih edilen bir kablodur.
  • NYAF, NYAFY olarak da bilinen NYA kablosu esnek, güçlü, çok yönlü bir elektrik kablosudur. Daha çok ufak çaplı projeler, portatif uygulamalar ya da taşınabilir kurulumlar için tercih edilir. Uzatma kabloları, küçük ev aletleri kabloları, ekipman bağlantı kabloları NYA tipi kablolara iyi birer örnektir. NYM kablosunun aksine NYA kablosu kapalı tip yeraltı uygulamaları, duvarlar ya da kanal sistemleri gibi sabit kurulumlar için tasarlanmamıştır. Tekli tel ile gelen NYA kablolar, hareket kabiliyeti sağlaması için yumuşak, kalın, yoğun bir PVC izolasyon malzemesi ile kaplanır.
  • Yalıtım olarak daha güçlü bir PVC tabakası ile kaplanan ve çoklu çekirdeğe sahip olan NYY kablolar ise belli özellikleri ile NYA ve NYM kablolardan ayrışır.
  • NYA kablolar elektrikli ev aletlerinde, NYM kablolar konutların kapalı elektrik tesisatlarında kullanılırken NYY kablolar yer altı tesisatları veya ıslak alanlar gibi daha çetin çevresel ortamlarda kullanılabilir. Nominal gerilim aralığı 0,6/1 kV değerleri arasında değişebilen NYY kablo setleri, yüksek güç gereksinimine ihtiyaç duyan elektrikli makineler için de yerinde bir seçimdir.

 

Sizce NYM, NYA, NYY kablo çeşitleri içinden projeniz için en uygun kablo türü hangisi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar (3)

İbrahim Baran Uslu

Ben de bu sitede yer alan bu güzel bilgilere çok teşekkür ederim. Sn. Mutlu Topçu'nun sorusuna cevap olabilir mi diye paylaşmak istedim. Herkese iyi çalışmalar, hayırlı işler. https://www.elektrikrehberiniz.com/kablo/kablo-nedir-15564/#google_vignette

M

Mutlu topcu

Merhabalar kolay gelsin. Benim sorum şu şekilde olacaktı sorumun cevabını ararken başka konuda kısmen bildiğim bir konuda teknik olarakta aydınlandım teşekkürler . Sorum şu, ben bir elektrikli alıcıya veya besleme hattı çekilmesi gereken bir yere çok damarlı mı veya tek damarlı mı kablo kullanmayı neye göre belirlemem gerekiyor (çok telli ile karıştırmayalım). Yani mesela 4*10 veya 4*16 olup tek damarlı ve çok damarlı kabloyu neye göre belirliyoruz. Avantajı var mı artısı eksisi nedir. Hangi yükte tek damarlı kullanmayız. Teşekkür ederim

Y

Yılmaz Teber

Bu güzel aydınlatma için. Tşkler. Ev için NYA uygun ne zamandır hangisini alıyım derken doğru cevapı burda buldum Tşkler

Aydem Perakende - Kaliteli ve Düşük Maliyetli Elektrik Tedarik Hizmeti
Aydem Perakende

Merhabalar,
Yazımız faydalı olduysa ne mutlu bize.
Enerji dolu günler dileriz.