Whatsapp İletişim Hattı Müşteri İlişkileri Merkezleri
tr

Son Kaynak Tedarik Tarifesi

SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİ
NEDİR?

Son Kaynak Tedarik Tarifesi (“SKTT”), Türkiye elektrik piyasasında, serbest tüketici niteliğine sahip ve elektrik enerjisini ikili anlaşmalarla temin etmeyen
müşterilere uygulanan bir tarife yapısıdır. Bir tüzel veya gerçek kişinin serbest tüketici niteliğine haiz olması için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (“EPDK”)
tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimde bulunması veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması veya organize sanayi
bölgesi tüzel kişiliğini haiz olması gerekmektedir.

Elektrik enerjisi tedarikinin sürekliliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiş maliyet bazlı bir tarife olan SKTT, Elektrik Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Tarifeler
Yönetmeliği ve ilgili düzenlemeler kapsamında belirlenir. Bu tarife, yıllık elektrik tüketimi serbest tüketici limitini aşan müşterilere uygulanır.

 

 

SKTT NASIL HESAPLANIR?

 

SKTT = (PTF* + YEKDEM**) x K*** Katsayısı ile faturanız düzenlenecektir.

*PTF (Piyasa Takas Fiyatı): Formül içerisinde yer alan PTF, ilgili fatura dönemi için organize toptan satış piyasasında gerçekleşen ağırlıklı ortalama günlük
piyasa takas fiyatlarının ortalamasını ifade eder.

**YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması): Yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemek amacıyla uygulanan maliyetlerdir.
Formül içerisinde yer alan YEKDEM, ilgili fatura dönemi içindeki her bir ayın EPDK tarafından tahmini YEKDEM birim bedeli ile o aya karşılık gelen gün sayısının
çarpımlarının toplamının, fatura dönemi içinde yer alan her bir ayın gün sayıları toplamına bölünmesi ile bulunur.

***K Katsayısı: EPDK tarafından belirlenen katsayıdır.

Bu formül, tüketicilere uygulanan elektrik enerjisi birim fiyatını belirler. SKTT kapsamında faturalandırılan müşteriler, bu unsurların toplamı üzerinden
ücretlendirilir.

Takvim yılı bazlı uygulama nedir?

Abonelik sahibi olunan tesisat üzerindeki elektrik tüketiminiz, içinde bulunduğunuz takvim yılı ve bir önceki takvim yılı dikkate alınarak hesaplanır. Bir tüketicinin ilk kez yüksek tüketimli tüketici grubuna dahil olması halinde, SKTT direkt uygulanmaya başlanmayacaktır. Bu halde, takip eden üçüncü takvim ayının ilk gününden itibaren SKTT uygulanacaktır. Daha önce bu kapsama dâhil olup tekrar yüksek tüketimli tüketici grubuna dâhil olan tüketiciler için söz konusu fiyat hemen uygulanır. Örneğin, ilk kez yüksek tüketim miktarına 2025 yılı Ağustos ayı içerisinde erişilmesi halinde, 01.11.2025 tarihinden itibaren SKTT uygulanacaktır. Daha öncesinde de yüksek tüketimli olan tüketici açısından ise SKTT hemen uygulanmaya başlanacaktır.
 
Birden fazla tesisat için ayrı değerlendirme: Eğer birden fazla abonelik sahibi olduğunuz tesisatınız varsa, sadece EPDK tarafından belirlenen limitleri aşan tüketim noktalarınız SKTT kapsamında faturalandırılır. Diğer abonelik bulunan tesisatlarınız için mevcut tarifeniz devam eder. Özellikli durumlar aşağıda belirtilmiştir.
 
Tüketim Limitlerinin Belirlenmesi:2024 ve 2025 yıllarında, tüketicilerin yüksek tüketimli olup olmadıkları, 2024 yılı sonu itibarıyla yapılan enerji tüketimlerine göre belirlenecektir. 2024 yılı için bu değerlendirme, 11 aylık tüketim verilerine göre yapılmışsa SKTT 01/02/2025 tarihinde, eğer 12 aylık tüketim baz alınırsa, 01/03/2025’ten itibaren uygulanmaya başlanacaktır.
 
Yüksek Tüketimli Tüketici Statüsü: Bir kullanım yerinde, örneğin A kişisi 2024/1-2024/4 dönemi arasında enerji tüketmişse ve B kişisi 2024/5-2024/8 dönemi arasında aynı kullanım yerinde enerji tüketmişse, A kişisinin 2024/1-2024/4 dönemi boyunca yaptığı tüketimin de son kaynak tüketim hesabına dâhil edilmesi gerekecektir. Bu durumda, A kişisinin tüketimi de 2024 yılı itibarıyla yüksek tüketimli kabul edilmelidir. Ayrıca, eğer 2024 yılı içerisinde, A kişisi yüksek tüketimli olarak kabul edilmişse ve ardından aynı kullanım yeri başka bir kişi (B) tarafından kullanılmak üzere sözleşme yapılırsa, A kişisine yüksek tüketimli tüketici statüsünde olduğunun bildirilmesi gerekecektir. A kişisi yine aynı kullanım yerine abonelik yapmak istediğinde tekrar bildirim yapılmasına gerek kalmayacak ve ilave bir süre verilmeyecektir.
 
Farklı Kullanıcılar ve Sözleşme Sürekliliği Durumunda Tüketim Değerlendirmesi: Görüş kapsamında, aynı kullanım yerinde birden fazla kullanıcının dönemsel olarak enerji tüketmesi durumunda, bir önceki kullanıcının aynı yıl içindeki tüketimi toplam hesaplamaya dahil edilmelidir. Benzer şekilde, bir kullanıcı aynı kullanım yerine geri döndüğünde önceki tüketim verileri dikkate alınarak yüksek tüketim statüsü uygulanacaktır. Bir kullanım yerinde, örneğin A kişisi tarafından 2024 yılı içinde yapılan yüksek tüketim, sözleşme sonlandırılmış ve yeni sözleşme B kişisiyle yapılmışsa, A kişisinin bu tüketimi dikkate alınarak 1/2/2025 tarihinden itibaren yüksek tüketimli son kaynak tedarik tarifesi uygulanacaktır.
 
Aynı Abone Grubuna Dair Sözleşme Yapılması Halinde Tüketim Değerlendirmesi: Eğer bir takvim yılı içinde bir kullanıcı (A kişisi) önceki sözleşmesini sonlandırıp yeni bir sözleşme imzalar ve bu sözleşme aynı abone grubu üzerinden yapılırsa, tüketimlerinin toplamı dikkate alınır. Bu, örneğin kentsel dönüşüm gibi durumlarda ya da mevcut sözleşme kısa süre içinde sonlandırılıp tekrar sözleşme imzalandığında geçerli olacaktır. Bu durumda, her iki sözleşme döneminde yapılan tüketimlerin toplamına bakılacak ve yüksek tüketimli statüye girip girmediği buna göre belirlenecektir.
 
Abone Grubu Değişiklikleri Halinde Tüketim Değerlendirmesi: Bir tüketicinin aynı yıl içinde iki farklı abone grubunda bulunması durumunda, yüksek tüketim limiti güncel abone grubuna göre değerlendirilmelidir. Örneğin, kamu ve özel hizmetler grubundan tarımsal faaliyet grubuna geçen bir tüketicinin tüketimi, tarımsal faaliyet limitlerine göre değerlendirilmelidir. Bu tür değişikliklerde önceki abone grubuna ait tüketimlerin de dikkate alınması gerekmektedir.
 
Kaçak ve Ek Tahakkuk Durumunda Yüksek Tüketim Statüsü: Sayaç arızası veya kaçak tüketim nedeniyle geçmiş tüketimlerin yeniden tahakkuk ettirilmesi durumunda, bu tüketimlerin ilgili takvim yılı toplamına dahil edilmesi gerekmektedir.
 
Lisanssız Üreticiler Açısından Tüketim Değerlendirmesi: Lisanssız elektrik üretimi yapan kişilerin üretim tesisleriyle ilişkili tüketim tesisleri, tüketim özellikleri nedeniyle birer tüketici olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, ilgili tüketim tesisleri, mahsuplaşma işleminden önceki tüketimleri dikkate alınarak SKTT kapsamındaki uygulamalara tabi tutulacaktır. Tüketim Takibi ve Limit Kontrolü için ise SKKT’ye geçiş ile ilgili nihai değerlendirme, bölgenizdeki elektrik dağıtım şirketi tarafından yapılacak olup, dağıtım şirketiniz üzerinden bilgi alabilirsiniz.

SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

16 Kasım 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan EPDK kararı ile SKTT kapsamındaki tüketim limitlerinde değişiklik yapılmıştır.
Bu güncelleme, belirli bir tüketim seviyesine ulaşan kullanıcıları etkileyecek ve 01 Şubat 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacaktır.

Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamına giren kullanıcılar:

  • Bölgelerinde görevli tedarik şirketinden, EPDK tarafından belirlenen SKTT fiyatlarıyla enerji alabilirler.
  • Alternatif olarak, bağımsız tedarikçilerle anlaşarak farklı fiyatlar üzerinden enerji temin edebilirler.

KİMLER BU KAPSAMDA OLACAK?

Mesken
Aboneleri

Yıllık elektrik tüketimi 5.000 kWh ve üzerinde olan ve mesken tüketici grubu kapsamında yer alan;

· Kamu kurum ve kuruluşları,

· Mahalli idareler,

· Mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri,

· Ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerlerini kapsar.

Ticarethane ve
Sanayi Aboneleri

Yıllık tüketimi 15.000 kWh ve üzeri olan ve sanayi grubu ile kamu ve özel hizmetler tüketici grubu kapsamında yer alan tüketicileri kapsar.

Diğer
Tüketiciler 

Yıllık 100 milyon kWh tüketimi olan sınır uygulanmaya devam edecektir. Bu grup içerisinde, yukarıda spesifik olarak belirtilenler dışında kalan mesken aboneleri ve tarımsal faaliyet tüketici grubu kapsamında yer alan tüketiciler de yer almaktadır.

Avantajlı Tekliflerimiz

Yapacağınız ikili anlaşma ile Aydem Perakende’nin avantajlı fiyatlarından faydalanabilirsiniz. Hemen başvurmak için tıklayın!

Başvur

Sıkça Sorulan Sorular

Mesken aboneleri: Yıllık elektrik tüketimi 5.000 kWh ve üzerinde olan ve mesken tüketici grubu kapsamında yer alan:

  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Mahalli idareler
  • Mesken olarak kullanılan; müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri
  • Ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan; kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerleridir.

Ticarethane ve Sanayi aboneleri: Yıllık elektrik tüketimi 15.000 kWh ve üzeri olan ve sanayi grubu ile kamu ve özel hizmetler tüketici grubu kapsamında yer alan tüketicilerdir.

Diğer tüketiciler: Yıllık 100 milyon kWh tüketimi olan sınır uygulanmaya devam edecektir. Bu grup içerisinde, yukarıda spesifik olarak belirtilenler dışında kalan mesken aboneleri ve tarımsal faaliyet tüketici grubu kapsamında yer alan tüketiciler de yer almaktadır.

  • Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamına dahil olan tüketicilere, bölgesindeki görevli dağıtım şirketleri aracılığıyla bilgilendirme yapılmaktadır. Bölgenizdeki görevli dağıtım şirketi ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
  • İletim sistemi kullanıcıları için ise bilgilendirme ilgili perakende satış şirketleri tarafından sağlanmaktadır.

Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nde geçen standart oran, her yıl Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK”) tarafından belirlenmektedir. Söz konusu kurul kararlarına

https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-15595/son-kaynak-tedarik-tarifesine-iliskin-kurul-karar

linkinden ulaşabilirsiniz.

Son Kaynak Tedarik Tarifesi standart oranını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu resmi internet sitesinde yer alan Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile İlgili Kurul Kararı üzerinden teyit edebilirsiniz

Mevcut durumda abone grubu bazında geçerli KDV oranları üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

  • Mesken ve Tarımsal Faaliyetler abone grubu için %10’dur.
  • Sanayi ile Kamu, Özel Hizmetler Sektörü ve Diğer abone grubu için %20’dir.

Mevcut perakende satış sözleşmesi devam ederken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 07.11.2024 tarihli ve 12989 sayılı kararı kapsamında yüksek tüketimli tüketici sınıfına geçtiği tespit edilen tüketiciler, ilgili karar gereğince otomatik olarak Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamına dahil edilecektir.

Geçiş süresi, sözleşmenin imzalanma süresine göre değişiklik göstermekte olup, 25 ile 55 gün arasında bir sürede gerçekleşmektedir.

Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca, ikili anlaşmanın imzalandığı ayı takip eden ayın 6’sından önceki son iş günü serbest tüketicinin talep işlemleri tamamlanmaktadır. Talep işlemlerinin tamamlanmasını takip eden ayın ilk günü itibarıyla ikili anlaşma kapsamında elektrik tedariki başlar.

Örneğin; 21.11.2024 tarihinde imzalanan bir ikili anlaşma için talep işlemi 05.12.2024 tarihinde gerçekleştirilir ve abone 01.01.2025 tarihi itibarıyla serbest tüketici olur.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 25’inci ve devamı maddeleri kapsamında görevli tedarik şirketleri tarafından güvence bedeli talep edilebilir.

Birden fazla abonelik sahibi olduğunuz tesisatınız varsa, sadece Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen limitleri aşan tüketim noktalarınız Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamında faturalandırılacaktır. Diğer aboneliklerinize ait faturalar ise mevcut tarifeniz üzerinden çıkmaya devam edecektir.

SKTT belirlenirken, abonelik sahibi olunan tesisat üzerindeki elektrik tüketimi, ilgili takvim yılı ve bir önceki takvim yılı dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Önceki yıl veya cari yıl tüketimi belirlenen limiti geçen tüketiciler SKTT kapsamında değerlendirilmektedir.

Dağıtım sistemi kullanıcıları bakımından sayaçların mülkiyeti, değişim ve bakım onarım süreçleri, bulunduğunuz bölgede görevli dağıtım şirketine aittir. Bu nedenle, sayaç değişimi Son Kaynak Tedarik Tarifesi sürecinden bağımsız olarak yürütülmekte olup bu tarife kapsamında ve/ya tarife ile doğrudan bağlantılı şekilde bir sayaç değişimi süreci söz konusu değildir.

Tüketicilerin borçlarının zamanında ödenmemeleri halinde, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin (“Yönetmelik”) “Zamanında Ödenmeyen Borçlar” başlıklı 35/2-3 maddesi uyarınca tüketiciye yazılı olarak 5 iş günü ödeme süresini içeren ikinci bildirimde bulunulur. Bu sürenin sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.

İkinci bildirim sonrası elektriği kesilen tüketicinin borçlarını gecikme zamlarıyla birlikte 30 gün içinde ödemesi için tüketiciye yeni bir bildirim yapılır. Belirtilen süre içerisinde ödeme yapılmaması veya tedarikçi tarafından belirlenen takvim dahilinde ödemeyi taahhüt etmemesi halinde birikmiş borç tüketicinin tedarikçi uhdesindeki güvence bedelinden mahsup edilir. Tüketicinin güvence bedeli tutarını tamamlaması halinde kullanım yerinin enerjisi yeniden bağlanır. Güvence bedelinin toplam fatura tutarını karşılamaması durumunda ise tüketiciye bakiye mahsuba konu güvence bedeli tutarı ile bakiye borç tutarını 15 gün içerisinde ödeme halinde enerjisinin yeniden bağlanacağı, aksi halde ise sözleşmesinin feshedilebileceği ve hakkında yasal takip başlatılacağına ilişkin son ihtar yapılır.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesi kapsamında, tüketicinin faturaya ve faturalandırmaya esas unsurlara ilişkin bir itirazı olması durumunda; bir yıl içerisinde tedarikçiye itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz, tedarikçi tarafından başvuru tarihini izleyen en geç 10 iş günü içerisinde incelenerek sonuçlandırılır. İtirazın görevli dağıtım şirketini ilgilendiren hususlarla ilgili olduğunun tespit edilmesi halinde, itiraz kapsamında görevli dağıtım şirketinden bilgi talep edilir.